Vesti
Vlada Crne Gore naložila uklanjanje spomenika Račiću

18:10, 14.07.2017

|

Izvor: Blic, Beta

Crnogorsko ministarstvo inostranih poslova danas je osudilo podizanje spomen obeležja poslaniku Skupštine Kraljevine Jugoslavije Puniši Račiću u jednom selu kod Andrijevice i saopštilo da će ono biti uklonjeno.
"Ovaj retrogradan individualan čin kojim se veliča lik i delo atentatora na kralja Nikolu i ubice hrvatskih poslanika u tadašnjoj Narodnoj skupštini Kraljevine Jugoslavije realizovan je bez znanja Vlade i državnih organa Crne Gore", navodi se u reagovanju Ministarstva inostranih poslova.

Dodaje se da će nadležni državni organi preduzeti "sve neophodne, zakonom utvrđene aktivnosti u pravcu uklanjanja tog spomen obeležja, kojim se vređaju ne samo najdublja osećanja hrvatskog naroda i države, već se nastoje produbiti političke podele u Crnoj Gori".

Prethodno je Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske osudilo otkrivanje spomen-obeležja Puniši Račiću u rodnom selu Slatina kod Andrijevice i zatražilo njegovo uklanjanje.

"Ministarstvo očekuje da se nadležne institucije Crne Gore ograde od ovog čina u duhu dobrosusedskih odnosa i traže preduzimanje odgovarajućih postupaka i mera, kao i uklanjanje spornog obeležja, jer nas takvi i slični potezi udaljavaju od cilja kojima bi Vlade obe države trebalo da teže", navodi u saopštenju hrvatsko ministarstvo.

Dodaje se da je u Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova zbog toga pozvan crnogorski ambasador u Zagrebu Boro Vučinić kome je izražen najoštriji protest.

U međuvremenu je Ministarstvo kulture naložilo uklanjanje spomen ploče Račiću i navelo da je ona podignuta bez saglasnisti Ministarstva i suprotno zakonu.

"Organi lokalne uprave nadležni za poslove kulture i građevinarstva dužni su da spreče bespravno podizanje spomen-obeležja, donošenjem rešenja o zabrani podizanja, odnosno rešenja o uklanjanju bespravno podignutog spomen-obeležja", stoji u saopštenju Ministarstva.

Spomen-ploča Račiću podignuta je u Slatini kod Andrijevice, rodnom selu poslanika koji je 1928. godine u Narodnoj skupštini u Beogradu ubio trojicu poslanika Hrvatske seljačke stranke (HSS), a dvojicu ranio.

Na spomen-obeležju poslanika Narodne radikalne stranke piše da je ona podignuta "znamenitom narodnom poslaniku, Slatinjaninu i Vasojeviću".

Inicijativu da se u Račićevom rodnom mestu postavi spomen-obeležje pokrenulo je "Bratstvo Račića", a podržali su ga meštani Slatine.

Taj čin su pre reakcije državnih organa osudili Hrvatsko nacionalno veće Crne Gore, opoziciona Socijaldemokratska partija i Hrvatska seljačka stranka (HSS).
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design