:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

April 26, 2018   12:05

0

133

Visočnig:Komemoracija u Blajburgu postala fašistička


Štefan Visočnig je istakao da je Blajburg gradić koji je otvoren prema svetu i naglasio da je organizatorima jasno rekao da tako nešto ne žele u tom mestu.



Komemoracija hrvatskim žrtvama se održava već decenijama, ali poslednjih godina je crkveni pomen postao fašistički, rekao je Visočnig bečkom dnevniku Standard.



Ukazao je da se preko socijalnih medija komemoracija "reklamira" više nego ranije i na nju dolaze mnogi učesnici i iz Nemačke, Francuske pa sve do Finske, koji sa Hrvatskom i njenom istorijom nemaju nikakve veze.



Visočnig je najavio da će ove godine nadležne vlasti oštrije kontrolisati skup, koji će 12. maja biti održan na privatnom posedu.



U hrvatskim medijima, ali i u autobusima se već najavljuju kontrole, kao i ukazuje na potrebu poštovanja austrijskih zakona.



"Teško je sve kontrolisati, jer su oni dobro umreženi. Uz to, nošenje ustaških uniformi je zabranjeno u Hrvatskoj, ali ne i u Austriji. Našim zakonom o zabrani veličanja nacizma nemamo mogućnost da delujemo na tom privatnom skupu", objasnio je gradonačelnik.



Organizator skupa Tomas Baumgertner žali se da je preterana kritika na račun komemoracije i negira da se radi o skupu ustaša.



"Ja sam do sada video samo dvoje ljudi u ustaškim uniformama, a oni su imali 90 godina. Postoje svugde desničarski nacionalisti, ali 85 odsto učesnika komemoracije imaju ličnu vezu sa Blajburgom", tvrdi Tomas Baumgertner.



Međutim, smatra da je problem što u Austriji nisu zabranjena ustaška obeležja.



"Mi bi svakako podržali promenu zakona, kojim bi se zabranila i ustaška obeležja", rekao je Baumgertner.



Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije trenutno razmatra mogućnost proširenja zakona o zabrani veličanja nacizma na ustaške simbole.



Baumgertner najavljuje da će ove godine, na mestu gde se održava komemoracija, biti zabranjeni svi ustaški simboli.



Već danima se u Austriji vodi oštra diskusija protiv komemoracije u Blajburgu i zahteva se zabrana tog skupa, za koji se smatra da je najveće okupljanje nacista u Evropi.



Lider Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) u Švehatu David Štokinger smatra da treba, u Zakon o zabrani veličanja Trećeg rajha, koji sadrži zabranu korišćenja simbola i znakova nacističkog režima, uneti i ustaške oznake.



"Kao socijaldemokratski funkcioner, antifašista i Austrijanac kojem mnogo znače demokratske osnove Druge Republike, podržavam inicijativu mojih kolega iz SPO u potpunosti za izmenom Zakona o zabrani veličanja nacizma. Smatram da je neophodna dopuna zakona zabranom ustaških simbola. Samo promena zakona i pravna zabrana tih simbola je pravna mera koja može da omogući delovanje protiv ustaškog pira", ocenio je povodom komemoracije u Blajburgu, koja je ove godine naišla na veliko negodovanje austrijskih političara i javnosti.



Štokinger je za Tanjug rekao da je izlaganje ustaških simbola, HOS-ovih oznaka i hrvatske šovinističke retorike sramota i ogromna provokacija žrtava i njihovih potomaka, a tako Srba, Jevreja i Roma, međutim i onih Austrijanaca kojima znače antifaštičke, demokratske i suverene osnove Republike Austrije.



Kritikovao je što austrijski kancelar Sebastijan Kurc nije našao prave reči osude takvog ponašanja na komemoraciji u Blajburgu.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva