:

:

TV Most

clock

Jun 22, 2015   12:05

0

144

Visković: Prištini će se gledati kroz prste



Profesor Fakulteta političkih nauka Ivo Visković je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da bi bio izuzetan uspeh da se tokom pregovora sa Prištinom pronađe rešenje i za oblast telekomunikacije, energetike, kao i za ZSO i druga otvorena pitanja, kao što je Park mira u Severnoj Kosovskoj Mitrovici.

"To je teško moguće i trebalo bi im čestitati ako nađu kompromise, koji će moći da zadovolje i jednu i drugu stranu. Ne mislim da će to biti trajno rešenje, ali da će bar jedno vreme omogućiti da stvari funkcionišu", rekao je Visković.

Istakao je da su evropski zvanični svesni da Srbija nije jedini igrač u tim pregovorima, ali da će se Prištini "gledati kroz prste".

"Premijer je rekao da je za tango potrebno dvoje. Ali bojim se da će se naše ponašanje posmatrati kroz mikroskop, a ponašanje Prištine kroz durbin. Njima se stalno gleda kroz prste", rekao je Visković.

Dodaje i da se na pregovaračku stranu Prištine vrši pritisak, posebno Ramuša Haradinaja i njegove stranke koja, iako nije najvažniji činilac u odnosima dve strane, ima težinu u kosovskom parlamentu.

Komentarišući navode da iz Sjedinjenih Američkih Država stiže podrška bržem procesu evrointegracija Srbije, Visković smatra da tu ima istine iako, kako kaže, nema direktna saznanja o tome.

"Nemam direktna saznanja, ali znajući logiku kako se te stvari odvijaju mislim da je signalizirano da Amerikanci očekuju blaži stav prema Srbiji", kaže Visković.

Smatra da otvaranje pregovaračkih poglavlja ne treba očekivati pre jeseni, a da će to biti verovatno krajem godine.

Komenatarišući najnovije događaje u odnosima sa BiH, Visković je rekao da se tamošnji muslimanski političari drže principa da se mora insistirati na tome da je u Srebrenici počinjen genocid i da će se do zadnjeg trenutka boriti za to.

"Naravno da je teško da mi odstupimo, a bojim se da će i njima biti teško. Takve stvari treba prepustiti političkom vrhu, ako u tim stvarima gradonačelnik Srebrenice bude odlučivao, onda će to biti negativno", smatra Visković.

Kaže da je celokupna situacija pod višestrukim uticajem - ličnih stavova, teških godišnjica, ali i nečega što se, ističe, kod nas ne uočava.

"Nešto što se kod nas malo ne vidi, odnosno nije uočeno, to je neka vrsta testa koji je postavljen pred naše političare, kako će reagovati - racionalno ili podići temperaturi, reagovati emocionalno kako mi to umemo", kaže Visković i dodaje da nisu sve izjave naših političara bile racionalne.

Profesor ističe da se premijer Srbije do sada ponašao razumno i dodaje da je sada najvažnije ne dolivati ulje na vatru.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva