:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Mart 21, 2018   12:05

0

201

Viseći mostovi opasni po život


Već pola veka viseći most preko Velike Morave između Bagrdana na jagodinskoj i Vojske na svilajnačkoj strani, odoleva vremenu i ljudskom nemaru. Vojštani su prinuđeni da ga koriste jer imaju zemlju preko Morave, a i znatno je kraće do većih gradova. Konstrukcija je klimava, kada duva jaka Košava pravi je košmar preći na dugu stranu. Ali prolaze automobili, čak i traktor, mada je zabranjeno.



Nije baš kao u poznatom domaćem filmu, ali ni daleko od toga, jer je potpuno uobičajeno da neka daska pukne i da točak propadne, ali meštani to zamene i idu dalje.



"Zimi je pogotovo strašno, ali mi se dešavalo da propadnu točkovi, da se daske pomere ili da fali daska. Onda neko uđe da vozi, ja podignem auto na jednu stranu, pa izađemo i tako zakovemo daske", objašnjava vozač Mihajlo Milić.



Otkako je napravljena moćna čelična konstrukcija od 200 metara, nije pošteno ni ofarbana.



"Održavanje je, da ne kažem, ispod svakog nivoa, jako, jako teško. Selo nikad nije imalo posebna sredstva za to, uvek smo morali da idemo sa skupljanjem priloga, sa nekim dobrovoljnim akcijama", objašnjava meštanin Vojske Dragutin Stanojlović.



Na Zapadnoj Moravi u okolini Čačka ima desetak visećih mostova i uglavnom su u očajnom stanju. Grad ima želju da ih popravi, ali je ključno pitanje u čijoj su nadležnosti. Turistička organizacija Čačka uložila je u rekonstrukciju mosta u Ovčar Banji 300.000 dinara, iako nije bila dužna da to čini. 



"Pre pet godina most je bio u jako lošem stanju, bilo je opasno koristiti ga, a ljudi su bili prinuđeni da ga u slučajevima visokog vodostaja koriste. Zbog toga je Turistička organizacija Čačka te godine, iako nije upravljač ovim mostom, izdvojila sredstva i most je na zadovoljstvo građana sređen", kaže Goran Nikolić iz Turističke organizacije Čačka.



Decenije nemara, zub vremena i nabujale reke koje i sada opasno prete, učinile su svoje. Ali to obično brine samo ljude kojima je most preko potreban. Ostali će se pogađati oko nadležnosti.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva