:

:

TV Most

clock

April 15, 2017   12:05

0

195

Više zahteva za umanjenje računa za struju

Prosečna, mesečna potrošnja struje srpskog domaćinstva je oko 400 kilovat sati. Tako da 120 do 250 kilovata, koliko socijalno ugrožni dobijaju besplatno, značajno umanjuje trošak za struju.

Novom Uredbom, koja je doneta prošle godine, malo je olakšana i procedura podnošnja zahteva za te povlastice.

"Broj kupaca koji ostvaruju status energetski ugroženog kupca, se povećava iz meseca u mesec. U januaru je taj broj iznosio oko 1. 090 kupaca koji su stekli pravo na mesečno umanjenje obaveza. u februaru je taj broj iznosio 1.240, u martu 1.340 kupaca", kaže Nadica Šalinger iz odeljenja za društvene delatnosti grada Leskovca.

Realizaciju tog posla prati i Svetska banka. U Ministrastvu energetike svakog meseca ažuriraju Bazu korisnika socijalnih energetskih povlastica i liste za umanjenje računa šalju EPS-u.

"Trenutna situacija je da je za mesec februar status energetski zaštićenog kupca steklo oko 55 hiljada kupaca od kojih je 53 hiljade iskoristilo svoje pravo. Kada kažem iskoristilo znači da nisu potrošili više od granica koje su definisane uredbom. Očekujemo da on dostigne nivo iz prošle godine ako ne i veći", kaže Radovan Stanić iz EPS-a.

Za te namene, u ovogodišnjem budžetu izdvojeno je milijadu i 150 miliona dinara.

Uz veće agažovnje loklnih vlasti, olakšice za struju mogle bi biti odobrene za bar 200 hiljada najsiromašnijih porodica.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva