:

:

TV Most

clock

Oktobar 16, 2017   12:05

0

199

Više privedenih u istrazi u slučaju Agrokor


Prema informacijama advokata osumnjičenih, dosad su uhapšeni bivši članovi uprave ili nadzornog odbora Agrokora Ivan Crnjac, Ljerka Puljić, Piroška Canjuga i Tomislav Lučić.



Medju uhapšenima su i bivši izvršni potpredsednik Agrokora Mislav Galić i menadžer Damir Kuštrak.



Hrvatski mediji podsećaju  da je izvršni potpredsednik za finansije Ivan Crnjac imao najodgovorniju ulogu u pisanju poslovnih izveštaja, dok je Ljerka Puljić godinama slovila kao Todorićeva desna ruka.



Advokat Piroške Canjuge, nekadašnje članice Uprave Agrokora, Ante Nobilo izjavio je novinarima da se njoj, kao i drugim članovima uprave, stavlja na teret da su prihvatali lažne finansijske izveštaje i u tom svojstvu obmanjivali poslovne partnere, da su Ivici Todoriću pribavili protivpravnu korist i da ne postoji sva dokumentacija poslovanja koja bi trebalo da postoji. On je ocenio da se njoj stavlja na teret sve ono što je uprava "kolektivno napravila", a da se ona ne spominje u konkretnim radnjama.



Državno tužilaštvo je ranije saopštilo da kod 15 osoba traju izvidjanja i pretrage u sklopu slučaja Agrokor. Prema navodima tužilaštva, u toku su izvidjanja i kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje krivičnih dela protiv privrede, kao i krivotvorenje.



Uprava Agrokora je do dolaska vanrednog vladinog poverenika Ante Ramljaka imala sedmoro članova, a na vrhu je bio Ivica Todorić kao predsednik, a njegov stariji sin Ante bio je potpredsednik.



Agencija Hina podseća da je na tu funkciju Ante Todorić došao početkom 2016, a da je njegovu dotadašnju poziciju člana uprave za maloprodaju preuzeo Darko Knez, ali samo na šest meseci.



Ostali članova uprave Agrokora imali su unutar kompanije titulu izvršnih potpredsednika.



Akcija u slučaju Agrokor počela je jutros nešto pre šest časova ulaskom policije u Kulmerove dvore, rezidenciju porodice Todorić. U njoj je navodno zatečen samo otac Ivice Todorića.



Prema dostupnim informacijama, članovi porodice Todorić su u inostranstvu.



Osnivač koncerna Agrokor Ivica Todorić poručio je jutros putem svog bloga da će biti dostupan hrvatskim pravnim institucijama i ocenio da se protiv njega vodi politički proces.



Advokat njegovog sina Anta Todorića potvrdio je za N1 da se njegov klijent nalazi u Londonu i da je još pre više od mesec dana odjavio prebivalište u Hrvatskoj. Advokat tvrdi da stariji sin Ivice Todorića nije u bekstvu i da će, kada dobije poziv, biti dostupan hrvatskom pravosudju.



Na meti istrage su doskora vodeći ljudi u Agrokoru. Navodno se oko 300 policijskih istražitelja nalazi na 60-tak lokacija.  



Vanredni poverenik za Agrokor Ante Ramljak podneo je prošle sedmice krivične prijave protiv odgovornih u posrnulom koncernu zbog toga što su tokom revizije finansijskog izveštaja uočene računovodstvene nepravilnosti.



Revidirani finansijski izveštaj za Agrokor Grupu i Agrokor d.d. pokazao je da je prethodnih godina prikazivana dobit, a da je kompanija bila milijardama u gubitku.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva