:

:

TV Most

clock

Januar 23, 2015   12:05

0

140

Više od polovine Evropljana protiv rasta migracija

Objavljujući preliminarne nalaze ankete Galupa, koja je sprovedena u više od 140 zemalja sveta, IOM napominje kako je trend raspoloženja Evropljana prema migracijama suprotan onome koji važi za druge delove sveta, prenosi AFP.

U Evropi, koja se bori sa velikim prilivom migranata s kopna i mora, 52,1 odsto anketiranih je reklo kako njihov broj treba da se smanji, 30,2 odsto je za status kvo, dok 7,5 odsto priželjkuje još više migranata.

Velika razlika u stavovima po tom pitanju postoji između severa i juga kontinenta - dok većina Skandinavaca želi da
priliv migranata ostane konstantan ili se poveća, dotle na jugu Evrope, preko kojeg migranti pretežno stižu iz konfliktima zahvaćene Libije, Sirije, Iraka i drugih zemalja, građani žele da se njihov broj znatno smanji.

To želi 84 odsto Grka, 76 odsto Maltežana, 67 odsto Italijana i 56 odsto Španaca.

Antiimigrantska retorika i pozivi da se pojačaju kontrole na granicama je u principu u porastu u EU zbog strahovanja da će priliv migranata ugroziti privredni rast.

S druge strane, u Severnoj Americi koja je takođe izložena znatnom prilivu migranata, većina stanovništva (34,2 odsto) želi da nivo pristizanja migranata ostane na istom nivou, dok bi 22,8 odsto čak volelo da se taj priliv poveća.

Preliminarni rezultati ankete, koji će biti zvanično objavljeni kasnije ove godine, ukazuju na veoma pozitivan stav prema migrantima u zemljama Zaliva, koje imaju najveći procenat privremenih radnika migranata na svetu.

Anketa je obavljena između 2012. i 2014. godine, a njome je obuhvaćeno gotovo 184.000 ljudi.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva