:

:

TV Most

clock

Februar 06, 2018   12:05

0

192

Više od 4.000 poziva Centru za bezbednost dece na internetu


Tatjana Matić je na konferenciji povodom Dana bezbednog interneta u Naučno-tehnološkom parku navela da je od februara prošle godine, kada je otvoren Centar, po pozivu roditelja ili dece 38 predmeta prosleđeno Odeljeljnju za visokotehnološki kriminal MUP Srbije. 



  Takođe, 27 predmeta upućeno je Tužilaštvu, 18 Ministarstvu prosvete, a nekoliko predmeta prosleđeno je Ministarstvu zdravlja i službama za socijalni rad. 


Ona je istakla da Centar koordinira aktivnostima svih ministarstava i da je stvoren mehanizam da se brzo reaguje kada je prijavljena ugrožena bezbednost dece na internetu.



"Nažalost, zloupotrebe savremenih tehnologija imaju dalekosežne i različite posledice po mentalno, fizičko i psihičko zdravlje dece i po njihov socijalni život", ukazala je Matićeva i dodala da su se u početku uglavnom javljali odrasli, ali da se u za savet i pomoć sve više obraćaju i deca. 



Podsetila je da je vlada formirala Koordinaciono telo za bezbednost dece na internetu i Savet koji se bavi vršnjačkim nasiljem putem društvenih mreža, kao i da je doneta Strategija razvoja informacione bezbednosti u okviru kojeg je poseban segment posvećen bezbednosti dece.



Državna sekretarka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Anamarija Viček istakla je da je digitalnim tehnologijama i novim metodama rada neophodno obučavati ne samo decu, već i nastavnika, te ponovila da se od septembra u škole uvodi projektna nastava.



"Ono što će biti novina od septembra jeste podučavanje dece kako da prikupljaju i selektuju i tumače informacije sa interneta, kako da kreiraju neke nove sadržaje i dele ih sa vršnjacima i drugima i, što je najvažnije, kako da to rade pametno i bezbedno", rekla je Vičekova.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva