:

:

TV Most

clock

Avgust 25, 2015   12:05

0

145

Više od 4000 migranata traži privremeni azil

Kako je saopštio Vulin, kroz Srbiju je do sada prošlo 100.000 migranata.

"Trenutno u Preševu imamo više od 1.000 migranata koji čekaju da prođu odgovarajuće procedure. Svi dobijaju lekarski pregled, lekove, pakete hrane i u koji od naših centara treba da odu, kuda da idu i kako da se ponašaju", rekao je Vulin novinarima u Vršcu.

On je kazao da se ljudi koji nameravaju da traže azil neće zadržavati previše u našoj zemlji, ali da će dok budu tu biti zaštićeni domaćim i međunarodnim zakonima.

"Štiti ih i odnos srpskog naroda prema njima, jer mi znamo kako boli tuđa muka, pa se tako i ponašamo", rekao je ministar i dodao da bezbedonosne službe Srbije odlično rade svoj posao i da talas migranata nema za cilj Srbiju, već zemlje zapadne Evrope.

Ministar je poručio da će oni svakako biti zbrinuti dok su u Srbiji i da država vodi računa o svom stanovništvu upravo tako što vodi računa o migrantima.

Prema njegovim rečima, kroz Srbiju je prošlo više od 100.000 migranata i za razliku od većine drugih zemalja Srbija uredno evidentira koliko njih prođe kroz domaće centre i izdaje im potrebnu dokumentaciju.

"Ne pokušavamo da smanjimo, niti povećavamo njihov broj i odgovorno se ponašamo prema njima", dodao je Vulin i naglasio da oni u Srbiji ne prave nikakve incidente, za razliku od onoga što se moglo videti prethodnih dana u Makedoniji i Grčkoj, kao i da to govori o njima, ali i o nama, odnosno da se Srbija i prema njima odnosi kao prema ljudima.

Srbija, kako je poručio, ipak ne može sama, zbog čega joj je neophodna dodatna pomoć EU i međunarodne zajednice.

"Očekujemo da će se na samitu u Beču i o ovome raspravljati. Za sada smo uspeli da obezbedimo značajnu pomoć, kao i da tu takozvanu rutu uvedemo u zvanične planove međunarodnih organizacija", rekao je Vulin.

On je kazao da sada oni prihvataju da je Srbija zemlja u tranzitu, da je pogođena ovim problemom i da ne može sama da ga rešava.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva