:

:

TV Most

clock

Decembar 04, 2017   12:05

0

221

Više od 300 učesnika trećeg Festivala folklora Srba iz regiona


 



Sa festivala, u organizaciji Saveza Srba iz regiona i novosadskog Zavičajnog udruženja "Sava Mrkalj", poslata je poruka važnosti očuvanje kulture i tradicije Srba koji su vekovima živeli i žive zapadno od Drine i Dunava.



Izaslanik predsednika Republike Srbije Nikola Selaković rekao je da je održavanje tog festivala i sličnih manifestacija koje čuvaju i baštine srpsko nematerijalno nasleđe preko potrebno.



"Naše nematerijalno kulturno nasleđe, a to su igra, pesma i narodni običaji jesu ono što je duša naroda, ono što je nevidljivo, ali se čuje", napomenuo je Selaković.



Kako je istakao, ono što je tradicija predaka i ono što je srž srpskog nacionalnog identiteta treba da se pokazuje, zajedno sa jezikom, pismom, religijom.



Upravo kroz takvo nematerijalno nasleđe, kroz narodnu radinost i kulturu, naročito jedne kategorije koja odavno više ne postoji, a to su ljudi koji su vekovima čuvali granicu hrišćanske Evrope i koji su na tom svom teškom krvavom poslu izgadili svoju kulturu i deo srpske kulture u pograničnim prostorima", naveo je Selaković.



Dodao je da je nužno očuvati pamćenje i sećanje na teške dane koje svedoče o krvavim stranicama istorije našeg naroda, ali i na časne, čestite i poštene ljude koji su branili svoje kućne pragove i čitavu civilaziciju.



Predsednik Saveza Srba iz regiona i narodni poslanik Miodrag Linta istakao je da danas na teritoriji Srbije živi mnogo Srba koji vode poreklo sa područja zapadno od Drine i Dunava istakvši da je upravo taj narod doživeo strahovit genocid u Drugom svetskom ratu.



"Naš narod je doživeo etničko čišćenje u Hrvatskoj i Federaciji BiH devedesetih godina, ali je uspeo da stvori Republiku Srpsku koja je garant slobode i opstanka dobrog dela našeg naroda zapadno od Drine i Dunava. Pored toga, iako je naš narod preživeo velike tragedije, nije se odrekao svoje kulture i svojih običaja i tradicije", napomenuo je Linta.



Linta je istakao da festival pokazuje bogatstvo srpskog naroda u celini, poručivši da je važno  da se očuva raznolikost srpske kulture i da se ona prikazuje u institucijama kao što je Srpsko narodno pozorište.



Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i izaslanik predsednika Republike Srpske Dragan Bogdanić ocenio je da je festival podjednako važan za Srbe sa obe strane Drine i Dunava.



"Mi smo zagledani u Srbiju sa kojom stvaramo veze koje moraju u budućnosti da budu neraskidive i pružamo punu podršku predsednika Srpske Milorada Dodika i inistitucija Republike Srpske ovakvim i sličnim manifestacijama", rekao je Bogdanić.



Napomenuo je da je najbitnije očuvati tradiciju i običaje, te da se slični festivali moraju održavati i u Srpskoj kako bi se ojačala veza između Srba.



Govoreći o važnosti održavanja Festivala folklora Srba, član Gradskog veća Novog Sada za kulturu Dalibor Rožić rekao je da je on jedinstven po svom karatkeru i da na specifičan način promoviše tradicionalne vrednosti.



"Kulturno umetnička društva će afirmisati srpsko kulturno nasleđe, a pošto je to ujedno i nasleđe velikog broja Novosađana, Gradska uprava za kulturu i Grad Novi Sad podržavaju taj program i tako će biti i u budućnosti", rekao je Rožić.



Organizatori večerašnjeg festivala napomenuli su da će se truditi u budućnosti da omasove festival folklora sa nadom da će ta manifestacija uskoro postati tradicionalno okupljanje Srba iz regiona.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva