:

:

TV Most

clock

Oktobar 03, 2015   12:05

0

107

Više od 2000 izbeglica u Preševu čeka registraciju

Tokom noći, u preševo je stigao veliki broj muškaraca, žena i dece iz Sririje, Iraka i Avgansitana...

Aktivisti Crvenog krsta, volonteri i predstavnici međunarodnih organizacija su neprestanim radom uspeli da se izbore sa povećanim brojem izbeglica.

"Do ponoći je došlo oko 3.000 izbeglica, a trenutno ispred centra na registraciju čeka više od 2.000 njih", rekao Tanjugu portparol Komesarijata za izbeglice i migracije Ivan Mišković.

On je dodao i da je u centru smešteno oko 400 žena, dece i muškaraca i da svi nadležni rade neprestano kako bi sve izbeglice dobile pomoć.

Do Prihvatanog centra u Presevu, u prethodna dva dana, takođe je evidentiran povećan broj izbeglica, a po juče saopštenim podacima Crvenog krsta niko od njih nije ostao bez pomoći.

Do Prihvatnog centra u Preševu izbeglice iz Makedonije stižu preko Miratovačkog polja gde je formiran privremeni kamp sa šatorima za šmeštej i pružanje prve pomoći izbeglicama.

Stižu svakodnevno u grupama - od nekoliko desetina do nekoliko stotina, ali se tu zadržavaju kratko - da se registruju i malo odmore, mada ima i onih koji odmah nastavljaju put ka Beogradu i severnim granicama Srbije.

U Preševu su angažovani i aktivisti Crvenog krsta, volonteri i pripadnici raznih međunarodnih organizacija koji kao i pripadnici policije obavljaju veliki posao oko registracije.

Taj centar je otvoren 8. jula, a izbeglicama je omogućena administrativna podrška za dobijanje privremenih dokumenata, kao i zdravstvena pomoć, mesto za odmor i hrana.

I u Miratovcu, mestu uz makedonosku granicu, udaljenom oko sedam kilometara od Preševa, otvoren je privremeni kamp sa šatorima u kome izbeglice dobijaju prvu pomoć.

Po ranije saopštenim podacima, kroz Privremeni centar u Prešvu dnevno prođe više od 1200 osoba iz Sirije, Iraka, Avganistana... ali je dosta njih koji tu uopšte i ne svraćaju već nastavljaju put ka Beogradu.

Izbeglice u Srbiju ulaze i preko srpsko-bugarske granice, uglavnom na područje opština Dimitrovgrad, Negotin i Bosilegrad, ali u znatno manjem broju.

Na putu do severnih granica Srbije , sa Hrvatskom i Mađarskom za izbeglice su otvoreni i privremeni centri u Šidu i Somboru gde dolazi mnogo manje ljudi nego u Prešavo kao i privremeni kamp u Kanjiži.

Krajnji cilj izbeglica su uglavnom Nemačka i skandinavske države do kojih pokušavaju da stignu preko Mađarske i Hrvatske.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva