:

:

TV Most

clock

Jun 20, 2017   12:05

0

134

Više od 1.800 krivičnih prijava zbog sumnje na utaju poreza

Dragana Marković napominje da je od tog broja, zbog nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda, u 2016. godini podneto 608 krivičnih prijava.

"Vrednost akcizne robe oduzete u akcijama suzbijanja nelegalnog prometa akciznih proizvoda u 2016, obračunata po najnižim cenama na sivom tržištu, iznosi 583 milijarde dinara, što je za oko pet puta više u odnosu na isti period 2015", rekla je Markovićeva u intervjuu za novi broj Magazina biznis.

Poreska uprava u koordinaciji sa drugim državnim organima intenzivno radi, ističe direktorka Uprave, na suzbijanju sive ekonomije.

Među glavnim generatorima sive ekonomije su, kako predočava, tzv. "peračka" i "fantom" preduzeća, kojih je prošle godine identifikvano 151, a u prva četiri meseca ove godine 43.

"Nastojimo da rano otkrijemo ova preduzeća jer, zapravo, ona regularnim privrednim subjektima pomažu u izbegavanju plaćanja poreza. Osim vođenja krivičnih postupaka protiv onih koji izbegavaju poreske obaveze, ranim otkrivanjem "fantom" i "peračkih" preduzeća, postižemo i bolju naplatu poreza, jer ta preduzeća poseduju imovinu, za razliku od "fantoma"", objašnjava Marković.eva

Što se tiče broja zaposlenih i kadrovske strukture, kaže da je PU sa 12. junom ove godine imala 5.032 zaposlena na neodređeno vreme - upola manje od broja sistematizovanih radnih mesta pre deset godina, i da 60 odsto čini visokoobrazovani kadar.

Prema njenim rečima, PU Srbije je najopterećenija uprava u regionu, "jer poreski službenik administrira 1.411 stanovnika Srbije, dok, recimo, u Sloveniji jedan poreski službenik administrira - 823 stanovnika".

"Zato nas raduje skori prijem novih 100 inspektora kojima ćemo podmladiti postojeći kadar. O tome koliko je bilo interesovanje za taj naš konkurs, svedoči podatak da se za 100 mesta javilo oko 1.800 ljudi koji su uputili preko 24.000 prijava, jer su mnogi aplicirali za više pozicija", rekla je Markovićeva.

Na pitanje na koju bi evropsku državu volela da liči Srbija kada je poreski sistem u pitanju, Markovićeva je odgovorila "na Dansku", jer je to zemlja sa izuzetno uređenim poreskim sistemom u kojoj stepen dobrovoljnosti plaćanja poreza iznosi neverovatnih 99 odsto, dok je procenat sive ekonomije tek jedan odsto.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva