:

:

TV Most

clock

Oktobar 26, 2016   20:27

0

148

Više hiljada Srba na KiM ostaje bez prava na penziona primanja

To znači da će više hiljada Srba ostati bez prava na osnovna penziona primanja. U Listi Srpska kažu da je to diskriminacija, a u kosovskom Ministarstvu za rad i socijalnu politiku - o uvođenju evropske prakse.

Ostao je bez stana u Prištini. Deceniju i duže živi sa suprugom u stanu-kontejneru u Gračanici, a umalo da ostane i bez socijalne penzije. U službi socijalne zaštite tražili su mu dokaz da živi na Kosovu i Metohiji - račun za struju objekta u kojem boravi ili potvrdu o plaćenom porezu na imovinu.

Nikola Stošović, penzioner kaže da je rekao da nema ništa od tih dokumenata, pa mu je rečeno da ne mogu da mu overe.

"I onda ja sam našao za shodno da računam, da potražim jaču instancu, odnosno instituciju, otišao sam u Centar za socijalni rad i objasnio sam da nemam to što traže. Oni su me pozvali i rekli da meni mora da se karton overi, s obzirom da je situacija takva", ispričao je Stošević.

Nikola Stošović je interno raseljena osoba. A takvih je u Pokrajini među Srbima mnogo. Još ih je više koji su posle rata raseljeni po centralnoj Srbiji.

Iako poseduju posleratna kosovska dokumenta, izgubili su pravo na minimalnu penziju od 75 evra, jer su im kuće zapaljene ili uzurpirane. Ne mogu ili nemaju gde da se vrate, a samim tim i da prijave stalno boravište. Njih je više od šest hiljada, sa pravom na socijalnu penziju.

"Namera naša je bila da zaštitimo pre svega Srbe koji su u znantnoj meri interno raseljeni, a takođe i ostale grupacije. Puno mojih kolega mi je reklo da su isti problemi koje preživljavaju i Aškalije, i Egipćani i Romi. Sve te grupacije koje su silom prilika morale da izbegnu sa svojih rodnih mesta", kaže Nenad Rašić, poslanik Liste Srpska.

U kosovskoj vladi kažu da uvode evropsku praksu.

"Mnogo ljudi koji imaju kosovske lične karte a ne žive ovde primaju penzije. To je veliki trošak koji ne možemo da podnesemo, jer je reč o više hiljada ljudi", rekao je Arben Abraši, ministar za rad i socijalnu politiku kosovske vlade.

Međutim, srpski predstavnici u kosovskim institucijama ističu da je reč o diskriminaciji.
"Rekao sam premijeru, da je ovo sistemska diskriminacija Srba što znači da ste i u daljem periodu spremni na mnogo radiklanije mere od ovih", kaže Nenad Rašić.

Ne ostaju svi Srbi na Kosovu i Metohiji bez socijalnih penzija. Kada se sa spiskova resornog ministarstva izbrišu raseljeni, socijalnu penziju primaće nešto više od 20.000 Srba.

Ušteđena sredstva, Vlada u Prištini planira da usmeri na povećanje osnovnih penzija, ali i u Fond iz kojeg će penzije primati i veterani bivše takozvane Oslobodilačke vojske Kosova.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva