:

:

TV Most

clock

Decembar 25, 2017   12:05

0

204

Virtuelni vodič kroz Galeriju Matice srpske


Svako umetničko delo je neponovljiv doživljaj i priča za sebe, a sve priče koje čuva Galerija matice srpske od nedavno možete otkriti i uz pomoć mobilne aplikacije "Doživi umetnost". Aplikacija ima elemente proširene stvarnosti i obuhvata tri galerijske ture, kroz koje posetioce vode virtuelni likovi.



"Prva od tura, galerijska tura Save Tekelije, predstavlja istoriju Galerije Matice srpske i vodi nas kroz tu istoriju Sava Tekelija, koji je jedan od idejnih osnivača naše ustanove. Kao 3d model koji se pojavljuje na mobilnim telefonima naših posetioca i vodi naše posetioce do različitih umetničkih dela", kaže Jelena Ognjanović, kustos-pedagog.


"Potraga za blagom" je galerijska tura za najmlađe posetioce, njihov vodič kroz umetničko blago Galerije je Magična Matica. Nju posebno voli Aleksa Palkovljević, učenik sedmog razreda koji rado dolazi u Galeriju.



"Aplikacija mi se dopada zato što ja puno vremena provodim za telefonom, a ovako mogu uz telefon i da naučim nešto novo i da posećujem muzej", kaže Aleksa.



Na trećoj galerijskoj turi "Doživi umetnost", posetioci mogu istraživati umetničke i društvene fenomene 18. 19. i 20. veka. Ono što je sigurno, jeste da će svaki posetilac pronaći nešto za sebe, a sa tom idejom je i nastala aplikacija.



"Cilj je ne da mi zamenimo tu specifičnost muzeja, a to je uživanje u autentičnim i originalnim umetničkim delima, jer mi i dalje mislimo da je to najveća vrednost muzeja. Mi smo spremni da menjamo naš muzej i da se transformišemo u duhu vremena i da publici ponudimo nešto novo", kaže Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije.



Uz pomoć ove aplikacije možemo doživeti umetnost na poseban način. Aplikacija se vrlo lako preuzima na Google Play Store i potpuno je besplatna.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva