:

:

TV Most

clock

Mart 12, 2015   12:05

0

130

Virtuelna šetnja Mont Everestom pomoću Google-a

"Street View", kom bi u ovom slučaju više odgovarao naziv "Trail View", vodi korisnike interneta u središte nacionalnog parka Sagarmata, gde mogu da uživaju u pogledu na ledeno plave reke koje vijugaju u podnožju snežnih planina, da čuju sveštenike kako sviraju na svojim instrumentima i prate pastire i njihova stada duž strmih, stenovitih staza.

Ekipe Google-a su tokom 10-dnevne ekspedicije napravili više od 45.000 panoramskih snimaka zabačenih sela na istoku Himalaja, u kojima žive šerpasi.

Projekat je realizovan u saradnji sa nepalskom start-up organizacijom Story Cycle i nepalskim šerpasom Apa koji je više od 20 puta osvajao "krov sveta" pre nego što se penzionisao i osnovao udruženje za pomoć u obrazovanju dece svojih sunarodnika.

"Svi su čuli za Mont Everest, ali malo je onih koji znaju koliko je život u ovim selima težak", kazao je Apa koji je sa 12 godina, nakon smrti oca, morao da radi kao nosač.

"Zahvaljujući servisu Google Street View, svako može da "poseti" ova sela i da shvati da je ovim ljudima ovde potrebna pomoć. Nadamo se da ćemo uspeti da prikupimo sredstva za izgradnju novih škola i bolnica", dodao je on, prenose strani mediji.

Zajednica šerpasa, koja već godinama obezbeđuje nosače i vodiče alpinističkim ekspedicijama, nada se da će najnoviji Google-ov projekat doprineti poboljšanju života mladih kako više ne bi morali da se bave planinarenjem, što je zanimanje visokog rizika.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva