:

:

TV Most

clock

Jun 17, 2015   12:05

0

143

Vilhelm: Odnosi Srbije i Nemačke nikad bolji

Hajnc Vilhelm je na skupu "Srpsko-nemački odnosi iz ugla medija" podsetio da nemačka kancelarka Angela Merkel uskoro dolazi u Srbiju, što je, kako je ukazao, i vid priznanja za konstruktivnu ulogu koju Srbija danas ima, prenosi Tanjug.

"Srbija je otvorila pregovore sa EU, pokrenuti su pregovori sa Prištinom koji su omogućili otvaranje pregovora sa EU, Srbija je konstruktvan partner u regionu... i to daje pozitivniju sliku Srbije u Nemačkoj i Evropi", rekao je Vilhelm.

Ambasador je istakao da su nemačko-srpski odnosi "živi u oba pravca" i da osim što nemački zvaničnici često dolaze u Srbiju, i premijer Aleksandar Vučić često boravi u Nemačkoj, gde je imao razgovore i sa kancelarkom.

Vilhelm je rekao i da srpski premijer često naglašava da je Nemačka uzor u ekonomskom domenu i da često, kada se otvaraju nemačke firme u Srbiji, dolazi i gleda kako su one organizovane i kako posluju na terenu.

Nemački preduzetnički duh je, smatra Vilhelm, možda nešto što nedostaje u dovoljnoj meri, odnosno, što se zagubilo tokom devedesetih godina.

Ambasador Vilhelm je rekao i da je Nemačka drugi po veličini trgovinski partner Srbije, daleko pre Rusije, iako se Rusija među srpskim stanovništvom vidi kao veliki donator, što, kako tvrdi, nije baš tačno.

"Ekonomski odnosi Srbije i Rusije nisu toliko obuhvatni koliko se percipira u stanovništvu", rekao je Vilhelm.

Vilhelm je podsetio i da je Nemačka svojevremeno bila prvi trgovinski partner Srbije, ali da ih je Italija prestigla zbog Fijata. Nemačka je, dodao je, i najveći bilateralni donator, koji je kroz razvojnu pomoć od 2000. godine Srbiji stavio na raspolaganje 1,8 milijardi evra.

Ambasador je izrazio zadovoljstvo što je imidž Srbije u Nemačkoj poboljšan, ali i obrnuto, i zaključio da može zadovoljno da ode sa mesta ambasadora iz Srbije u kojoj su, kako je rekao, svi prema njemu bili srdačni.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva