:

:

TV Most

clock

Oktobar 02, 2016   12:05

0

134

Vigemark: Građani BiH treba da glasaju bez pritiska

Lars Gunar vigemark je ocenio da u BiH postoji "zrela demokratija" i da nema razloga da lokalni izbori ne prođu u najboljem redu.

Vigemark je novinarima u Sarajevu rekao da je važno očuvati integritet celokupnog demokratskog procesa i omogućiti da svi građani biraju onako kako žele, bez pritisaka.

Prema njegovim rečima, zbog toga EU ima međunarodne posmatrače, ali podržava i domaće posmatrače u koaliciji šest nevladinih organizacija "Pod lupom".

"BiH je na jednoj jako zanimljivoj i važnoj raskrsnici. Država pokušava da napravi iskorak ka EU što mi podržavamo. Međutim, istovremeno, čini se, da postoje neke druge sile koje žele da BiH zadrže na mestu ili da je povuku nazad", ocenio je Vigemark.

Komentarišući to što se lokalni izbori ne održavaju jedino u Mostaru, gde su poslednji lokalni izbori održani 2008. godine zbog nesprovođenja odluke Ustavnog suda BiH o promeni Statuta grada i izboru većnika u gradsku skupštinu, šef delegacije EU je ocenio da je "nedopustivo da takvo stanje još traje".

"Delegacija EU u BiH se do sada nije aktivno angažovali na nalaženju rešenja, ali je možda vreme da se uključimo", naglasio je Vigemark.

U Bosni i Hercegovini se održavaju lokalni izbori na kojima se biraju gradonačelnici i načelnici gradova i opština u RS i Federaciji BiH, kao i odbornici u opštinskim skupštinama i većima u oba entiteta, kao i distriktu Brčko.

Pravo glasa na izborima ima 3.263.906 stanovnika BiH.

Izvor: RTS, Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva