:

:

TV Most

clock

Mart 13, 2018   12:05

0

220

"Vidljivi početni rezultati reformi koje Srbija sprovodi"


Jadranka Joksimović naglasila je da je Srbija jasno opredeljena za nastavak procesa evropskih integracija, koji bi trebalo da rezultira članstvom u EU, što i jeste strateški interes države.


Istakla je da je proces pristupanja najbolji mehanizam za reformu države.


Ministarka evropskih integracija ocenila je da Strategija proširenja predstavlja značajno političko ohrabrenje i priznanje za Srbiju, pre svega u kontekstu rezultata sprovođenja reformi.


"Ona istovremeno na najbolji mogući način jeste i potvrda da EU ozbiljno računa na kapacitete i potencijale naše države, kao kandidata za prijem u tu organizaciju. Tu mogućnost Vlada Srbije, kao odgovorna izvršna vlast neće da propusti", precizira Joksimovićeva i dodaje da 2025. godina nije utvrđena godina prijema, već da je treba razumeti kao okviran i podsticajan termin.


Ministarka očekuje da će Srbija za vreme Bugarskog predsedavanja Savetu EU, otvoriti poglavlja za koja je spremna i da će trend otvaranja poglavlja biti nastavljen i tokom austrijskog i rumunskog predsedavanja, koja će zatim uslediti. 


Matijas van der Plas je naglasio da se Holandija zalaže za otvaranje poglavlja na osnovu ispunjenosti kriterijuma, jer je to najbolji način da se javnost država članica uveri da je proširenje EU kredibilna politika.


Naveo je da treba nastaviti sa intenzivnim reformama u oblasti vladavine prava, kao i da su vidljivi početni rezultati reformi koje Srbija sprovodi, ali i evropska opredeljenost koju iskazujemo tokom pristupanja. 


Direktor za evropsku saradnju Ministarstva inostranih poslova Holandije pohvalio je napore koje Srbija ulaže radi stabilnosti regiona, koja je izuzetno važna i za EU i države članice. Precizira da na taj način, ali i ranijim angažovanjem tokom migrantske krize, naša država potvrđuje da je pouzdan partner na koga EU može da se osloni. 


Sagovornici, koji su zadovoljni nivoom bilateralnih odnosa, veruju da ima prostora za njihovo sveukupno intenziviranje. 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva