TV Most - Veto Ivanova na zakon o jezicima
Vesti
Veto Ivanova na zakon o jezicima

19:01, 17.01.2018

|

Izvor: RTS

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov odbio je da potpiše zakon o jezicima, kojim albanski, praktično, postaje drugi zvanični jezik u toj zemlji, javljaju skopski mediji. Ivanov je obrazlažući odluku rekao da se zakon kosi sa ustavom. Ovaj akt će se ponovo naći pred poslanicima Sobranja.
"Umesto u duhu dijaloga i zajedničkog života u cilju izgradnje multietničkog društva putem pravedni i opšte prihvaćenih zakona, doneli smo nepravedan i represivan zakon koji favorizuje albanski jezik", rekao je Ivanov obrazlažući odluku da zakon o jezicima vrati u Sobranje.


Ivanov je, takođe, naveo da je sprovođenje ovog zakona preskupo, kao i da postoji opasnost da se otvori pitanje promene ustava i ugrozi teritorijalni integritet i suverenitet Makedonije.

"Pozivam poslanike u Sobranju da pažljivo prouče moje zamerke", rekao je Ivanov.

Sobranje je pre nedelju dana, sa 69 glasova "za" potvrdio zakon o upotrebi albanskog kao drugog zvaničnog jezika, što je bio jedan od ključnih zahteva albanskih političkih stranaka u Makedoniji.

Suštinski, makedonski parlament je tim aktom "proširio" je upotrebu albanskoj jezika u Makedoniji na čitavu teritoriju države i sve instutucije, pošto je prethodno upotreba albanskog jezika bila ograničena na lokalnu samoupravu.

Ni jedan od poslanika nije glasao protiv oviog zakona, ali u skupštinskoj sali nisu bili prisutni poslanici opozicione VMRO-DPMNE, koji sednice parlamenta bojkotuju zbog hapšenja nekolicine zvaničnike te stranke.

Suštinski, makedonski parlament "proširio" je upotrebu albanskoj jezika u Makedoniji na čitavu teritoriju države i sve instutucije, pošto je prethodno upotreba albanskog jezika bila ograničena na lokalnu samoupravu.

Ni jedan od poslanika nije glasao protiv oviog zakona, ali u skupštinskoj sali nisu bili prisutni poslanici opozicione VMRO-DPMNE, koji sednice parlamenta bojkotuju zbog hapšenja nekolicine zvaničnike te stranke.

VMRO-DPMNE je odmah oštro protestovao, tvrdeći da je novi zakon "protivustavan", kao i da "produbljuje razlike u društvu na štetu homogenizacije makedonske zajednice".

Pošto je Ivanov odbacio ovaj zakon, čitava procedura se vraća u Sobranje i za njegovo usvajanje će biti potrebna dvotrećinska podrška poslanika, uključujući i izvestan brog glasova VMRO-DPMNE.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design