:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Maj 03, 2018   12:05

0

200

Vetar odneo megakruzer u Boki Kotorskoj


Megakruzer "Crown Princess" američke kompanije "Princess Cruises" našao se jutros u neprilici u zalivu Boke Kotorske, pišu podgoričke Vijesti.




Izuzetno jak istočni vetar odneo je 288 metara dugi brod sa uobičajene pozicije za sidrenje ispred Dobrote i doveo ga na samo kabl udaljenosti od obale Prčnja.



Gorostasni brod, od skoro 114.000 tona, sa naporom se održava na poziciji uz rad mašina, kao i pramčanih i krmenih bočnih propelera.



Na brodu je pilot Tihomir Andrić koji koordinira manevrom. Kaže da trenutno nema opasnosti da se brod nasuče ili udari u obalu, ali je situacija daleko od redovne.



Veštim manevrom, uz istovremeni rad pramčanih i krmenih bočnih potisnika i vožnju krmom glavnih mašina, brod je nešto pre 10 časova uspeo da se izvuče iz nezgodnog položaja i udalji od obale u Prčnju.



Zbog nesvakidašnje situacije bilo je prekinuto iskrcavanje putnika sa kruzera, koje su tenderi sa broda prevozili do obale u Kotoru.



Očekuje se da će to biti nastavljeno nakon što brod bude zauzeo novu poziciju, gde će manje biti izložen udarima vetra i na kojoj će biti sigurno usidren.



Neoubičajeni prizor sa obale prati veliki broj meštana i turista, a more pred centrom Prčnja je potpuno zamućeno od rada propelera "Crown Princess-a".




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva