:

:

TV Most

Foto: Promo

clock

Septembar 17, 2018   17:18

0

277

Veselji: Srce Kosova, istorija i pitanja bez odgovora


Na većinu pitanja Telegrafa, Veselji nije dao jasne odgovore.



Predsednik kosovskog parlamenta je, tako, izbegao da odgovori da li će podržati dogovor o korekciji granice sa Srbijom, ukoliko SAD to kažu, već je samo rekao da će parlament kojim predsedava odlučiti o, kako je rekao, bilo kojem predloženom sporazumu Beograda i Prištine, te dodao da je ponosan što Priština ima jaku vezu sa SAD, kao i da će naporno raditi da Kosovo postane najbliži saveznik Amerike u regionu Balkana.



Konačan sporazum sa Beogradom, Veselji vidi kao kao pravno obavezujući „sporazum između dve nezavisne države“, koji će, kaže, „rezultirati uzajamnim priznavanjem i obezbediti osnove za dugotrajan mir između naše dve zemlje“



Za Veseljija podeljeni grad Mitrovica je „srce Kosova“ i kaže da mu je žao što nakon svega na Balkanu čuje da još uvek, kako je rekao, postoje mnogi koji silu vide kao jedii način da se postigne politički cilj.



Na konstataciju da mu nisu nepoznate pretnje, poput one da se Albanci neće zaustaviti do Niša i uz opasku da to sigurno ne doprinosi stabilizaciji situacije, Veselji kaže da ta izjava ima „istorijski kontekst“, zapisan u knjigama objavljenim u Srbiji.



„Bio sam vrlo jasan u svojoj izjavi da Kosovari žele mir i prosperitet. Ali niko ne treba da misli o povratku na Kosovo da ubija nevine ljude, civile, i da se ne uzme u obzir naš odgovor“, naveo je Veselji i dodaje da „ako sukob ponovo počne, ako neko pokuša da ponovo podstakne sukob, on se ne bi zaustavio samo sa Kosovom“.



Kosovo, kaže, ne bi bilo jedino bojno polje.



Na pitanje kako posle takvih izjava Srbi na Kosovu mogu da mu veruju da će biti bezbedni i da mogu slobodno da žive, Veselji tvrdi da srpska zajednica na Kosovu „živi bezbedno i slobodno u svojoj državi i uživa najviše standarde zaštite manjina koji se mogu naći u Evropi“.



Ponosan je, ističe, na to što je jedan od osnivača tzv. OVK i tvrdi da će svaku sumnju ili optužbu na Specijalnom sudu razjasniti preko kosovskog pravosudnog sistema, uz opasku da je Kosovo „najtransparentnija zemlja za ova pitanja“.



Srbija je, kaže, ta koja bi trebalo da razmišlja o svojoj budućnosti, zajedno sa onim što su uradili nevinim civilima tokom devedesetih, pod vođstvom Miloševića.



„Barem radi sopstvene budućnosti, Srbija bi trebalo da se izvini zbog zločina počinjenih na Kosovu. Pravosuđe će raditi i učiniti da se svi oni, koji su počinili zločine na Kosovu, suoče sa pravdom“, zapretio je.



Navodi da je Vučić u Kosovskoj Mitrovici trebalo da se izvini „zbog zločina koje su počinili Srbi za vreme vlasti Miloševića“, a ne da drži, kako on ocenjuje, emotivan govor, ispunjen, prema njegovim rečima, pozivom na nastavak mržnje.



Veselji nije precizno odgovorio ni na pitanje da li postoji neka fotografija na kojoj je uslikan sa oružjem u ruci, već uverava da je prvi izbor Albanaca na Kosovu bio „mirni otpor“, a da su se oružja latili mnogo kasnije pošto nisu uspeli da, kako kaže, ostvare svoja legitimna prava.



A na pitanje da li je ŠIK, nekadašnja tajna služba OVK, i dalje glavna struktura na Kosovu, koja kontroliše glavne tokove novca, Veselji ironično primećuje da autor pitanja gleda previše filmova o Džejmsu Bondu.



O blokadi puteva ka selu Banje, koje je trebalo da poseti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Veselji kaže da je to bio „građanski protest, članova porodica koje su izgubile svoje najmilije u ratu, dece, žena i starijih osoba“



Oko 300-totinak Srba iz sela Banje, koji su se spremili da dočekaju Vučića bilo je tužno, neki su plakali, što je jasno moglo da se vidi na video zapisima, a Veselji tvrdi da oni tamo žive mirno i bez problema sa svojim susedima Albancima, da im vlada u Prištini pomaže i posećuje ih, da ulaže u to odručje više nego što bi, kako je rekao, Srbija ikada mogla da uloži.



Ulaganje Srbije tumači kao ulaganje u naizgled paralelne institucije, koje su, kako kaže, često „piramide organizovanog finansijskog kriminala, koji se zatim vraća u Srbiju, gde su srpski političari u Beogradu stalno uključeni, bez obzira ko je na vlasti“.



Veselji nije jasno odgovorio ni na pitanje da li je poseta predsednika Vučića pokazala da je na Kosovu došlo do razgraničenja na terenu, s obzirom na to koje je opštine posetio.



O povezivanju njegovog imena sa Oliverom Ivanovićem, Veselji kaže da je reč o manipulacijama i etiketiranjima, te tvrdi da su sve istrage do sada pokazale „da su svi putevi sumnje vode u Srbiju“.


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva