:

:

TV Most

clock

Jun 22, 2017   12:05

0

126

Veselji očekuje pomoć SAD I EU

"Građani Kosova su glasali za novi početak. Pred nama je puno posla, mnogo zadataka i izazova, ali sam uveren da ćemo uz pomoć naših prijatelja – Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije – i uz dobru volju građana Kosova, sprovesti izborni program naše nacionalne koalicije ", napisao je Veselji na svom fejsbuk nalogu.

Prizivanje u pomoć ključnih činilaca međunarodne zajednice na Kosmetu, u Pištini se tumači i kao nesigurnost koalicije sa najviše glasova birača, da dobije podršku drugih stranaka i formira buduću vladu.

U štabu kandidata te koalicije za prmijera Ramuša Haradinaja očekuju da vladu formiraju uz pomoć partija manjinskih zajednica, i poslanika iz drugih albanskih koalicija i stranaka. Između ostalog, ističu mogućnost da im se u obezbeđivanju većine pridruže i poslanici Demokratskog saveza Kosova.

Iz te stranke mđutim poručuju da imaju svog kandidata za premijera i da neće podržati opciju u kojoj će biti i Demokratska partija Kosova, koja je u prethodnom sazivu srušila sopstvenu koaliciju formiranu sa DSK i odvela Kosoovo i Metohiju u prevremene izbore.

Zamenik predsednika DSK-a Ljutfi Haziri rekao je da je ta stranka mnogo bliža pokretu "Samoopredeljenje", individualno pobedniku minulih izbora na Kosovu.

Politički analitičari u Prištini zbog mogućeg grča koji bi nastao u formiranju vlade, preporučuju stvaranje tehničke koaliocione vlade, koja bi izbegla institucionalnu krizu i rešila glavna pitanja, poput osnivanja Zajednice srpskih opština i ratifikacije sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Analitičari upozoravaju da, ukoliko se to ne dogodi, Priština rizikuje da uskoro krene na put novih izbora.

Predstavnici dva najveća politička bloka, "Samoopredeljenja" i koalicije PAN kažu da nema potrebe za tehničkom vladom, navodeći tvrdoglavo da će oni biti ti koji će formirati novu kosovsku vladu.

Mandat za formiranje vlade ponudiće kosovski predsednik Hašim Tači, pošto budu proglašeni konačni rezultati izbora. Očekuje se da to bude u roku od 10 do 15 dana.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva