:

:

TV Most

clock

Februar 02, 2018   12:05

0

230

Veselinu Mišniću uručena nagrada "Milan Rakić"


Žiri, koji su činili Gordana Vlahović, Slavica Jovanović i Rade Vučićević (predsednik), nagradio je knjigu Veselina Mišnića jer "uspelim lirskim izrazom daje važan doprinos ukupnoj, savremenoj srpskoj poeziji i u mnogome odgovara nivou konkursnog zadatka".




Jovanović je primetila da je "glas Veselina Mišnića u nagrađenoj knjizi glas vapijućeg u pustinji i njegova pustinja postaje zvučna šuma koja peva životu i ljubavi".


"U toj pustinji usidrena je žeđ za ljubavlju, ne samo plotskom i ne samo efemernom, već i onom sudbinskom i večnom. Na ulasku u taj svet kao kapija, kao fatamorgana stoji žena, sa insignijama zvezda, žuđenog, htonskog i večnog. Ona je kao himera, priviđenje draže od svega živog i postojećeg. Ona je ljubav jednog nomada koga je pesak rodio i koji je na početku onog puta gde je Mojsije svoje zapovesti klesao", istakla je Jovanović.



Vlashović je rekla da se Mišnić pojavio sa prvom knjigom pesama ("Čarolije") 1978. godine i od tada je napisao sedam knjiga pesama, tri knjige pripovedaka, nekoliko knjiga eseja i aforizama i šest romana.



"Roman mu je, kaže, glavna preokupacija. Propovetka - intermeco između sna i jave, uvod u novi roman. Aforizam - biser koji se retko nalazi, a esej filozofski i misaoni zamah. Šta je po Mišniću pesma? Pesma je starozavetna obaveza", istakla je Vlahović, ocenivši da su "Pustinjske pesme" knjiga koja ispunjava starozavetnu obavezu.



Mišnić je zahvalio na nagradi: "Uopšte nisam uzbuđen, nemam tremu. Srećan sam što sa vama mogu da podelim ovaj trenutak".



On je podsetio na značaj Milana Rakića, čije je pesme znao i još uvek zna napamet, koje su, kako je primetio, opomena koju nismo čitali na pravi način.



O Rakiću kao temelju srpske moderne poezije govorio je i predsednik Udruženja književnika Srbije Radomir Andrić.



On je skrenu pažnju na našu sklonost da zaboravljamo velikane i u tom svetlu istakao značaj podizanja spomenika Rakiću u Mionici - rad vajara Zorana Ivanovića, a najavio je i postavljenja bareljefa Rakića i Jovana Dučića u holu UKS u aprilu.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva