:

:

TV Most

clock

Jun 10, 2015   12:05

0

137

Veseli:Ne napuštati Prištinu do 20. juna


List saznaje da radna grupa na čelu sa presednicom Kosova Atifetom Jahjaga, predsednikom skupstine Kadri Veselijem, premijerom Isaom Mustafom i njegovim zamenikom Hašimo Tačijem u rukama imaju dva dokumenta u vezi sa formiranjem tog suda.

Inače, kosovska skupština je odluku o formiranju Specijalnog suda za zločine OVK trebalo da donese najkasnije do 26. ili 28. maja, pod pretnjom da će u protivnom sud formirati Savet bezbednosti UN, ali se to do danas nije dogodilo.

Od dva dokumenta koja navodno u rukama imaju članovi radne grupe, jedan je sačinila EU, a drugi je sa primedbama koje je dala tehnicka grupa Kosova, piše list.

Pozivajući se na izvor iz kosovske vlade, Zeri tvrdi da koalicioni partneri DPK -DSK uveravaju da imaju dvotrećinsku većinu neophodnu za usvajanje ustavnih amandmana o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine OVK.

Parlamentarna opozicija, međutim, navodi list, ni milimetar ne odstupa od stava da neće glasati za odluku o formiranju pomenutog suda i najavljuju da će, kada ta tema bude predmet dnevnog reda, ponovo organizovati proteste.

Potpresednica kosovske skupštine iz reda opozicionog pokreta Samoopredelenje Aida Derguti je rekla da taj pokret nije dobio nikakav dokument vezano za formiranje Specijalnog suda.

Ona je ponovila da što se Samoopredelenja tiče nema dileme da će taj politicki subjekat glasati protiv.

I poslanik Inicijative za Kosovo Zafir Berisa smatra da ustavne promene o kojima parlament treba da se izjasni pre donošenja odluke o formiranju Specijalnog suda za zločine koje je počinila OVK "zadiru" u "suverenitet Kosova".

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva