:

:

TV Most

clock

Jul 14, 2015   12:05

0

132

Veseli: Kosovo se ne plaši pravde

Iako su pojedini mediji najavljivali kao siguran potez predsedništva, poslanici Skupštine Kosova ni ove nedelje se neće izjašnjavati o amandmanima za osnivanje Specijalnog suda.

Jedina tačka dnevnog reda na narednoj sednici parlamenta biće usvajanje budžeta.

Predsednik Skupštine Kadri Veseli je ipak, na indirektan način najavio vraćanje amandmana u skupštinsku salu.

“Kada budemo glasali moramo da znamo da glasamo zajedno, jer se Kosovo ne plaši pravde. Pravda će izaći na videlo onako kako je izašla 1999. god. zajedno sa našim međunarodnim partnerima i onako kako je izasla na videlo 17. februara 2008. god. Mi moramo da očuvamo naše partnerstvo sa međunarodnim prijateljima”, rekao je on.

Veseli je rekao da je osnivanje Specijalnog suda bila i jedna od tema na sastanku sa pomoćnicom američkog državnog sekretara Viktoriom Nuland i naglasio da, kada je reč o formiranju Specijalnog suda, nijedna zemlja ne vrši pritisak na Kosovo, naročito ne Amerika.

“Govorimo o procesu koji je veoma ozbiljan. Razgovarali smo sa gospođom Nuland. Zahvaljujemo joj se na podršci koju je prenela u ime svoje zemlje i na spremnosti da nam pomognu u svim integracionim procesima. Ona je u isto vreme naglasila i potrebu da se prevaziđe prepreka koja ometa našu drzavu u procesu priznanja, ekonomskog razvoja i procesu pravde koji zaslužuje naš narod”, rekao je Veseli.

Kosovski parlament nije imao potrebnu većinu prošlog meseca, kada sa 75 poslanika za, nije stvorena potrebna većina za stvaranje ustavnog osnova za formiranje Specijalnog suda koji bi, po rezoluciji Savjeta Evrope iz 2010. godine, sudio za pretpostavljene zločine bivših visokih oficira Oslobodilačke vojske Kosova.

Iz međunarodne zajednice stižu poruke, da ukoliko Kosovo ne osnuje Specijalni sud, to će učiniti Savet bezbednosti UN.

Izvor: Radio Kontakt Plus

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva