:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Jul 01, 2018   20:53

0

189

Veritas: Lukajiću istražni zatvor od 30 dana


Lukajiću je određen istražni zatvor u trajanju od 30 dana zbog opasnosti od bega, navodi objavljeno je na veb-stranici Tužilaštva.



Veritas u saopštenju navodi da je činjenica da se radi o stranom državljaninu i da su navodni zločini počinjeni u drugoj državi, Lukajićevo hapšenje izazvalo bujicu reakcija zvaničnika i strukovnih udruženja u RS i celom regionu da ne može i ne sme biti procesuiran u Hrvatskoj po istom principu po kojem Hrvatska traži da Srbija iz svog zakonodavstva izbaci regionalnu nadležnost u suđenjima za ratne zločine počinjene na području bivše SFRJ kako ne bi mogla da sudi pripadnicima njene vojske za zločine počinjene na području Hrvatske.



Okrivljeni se tereti zbog postojanja osnovane sumnje da je od 8. do 16. septembra 1992. u logoru ratnih zarobljenika Manjača pored Banja Luke, kao kapetan i klase Vojske Republike Srpske (VRS) i vođa operativnog tima Organa bezbednosti zaduženog između ostalog za prikupljanje obaveštajnih podataka od ratnih zarobljenika, imao stvarne i formalne nadležnosti nad podređenim pripadnicima VRS koji su osiguravali navedeni logor ratnih zarobljenika, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima od 12. avgusta 1949.



Lukajić je uhapšen juče prilikom odlaska na obeležavanje Dana sećanja na Jadovno i 77 godina od stradanja više desetina hiljada ljudi u kompleksu ustaških logora smrti Gospić-Jadovno-Pag, i državljanin je Bosne i Hercegovine, na čijoj teritoriji su počinjeni navodni ratni zločini.


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva