:

:

TV Most

clock

Januar 05, 2016   12:05

0

135

Venecuela: Opozicija kontroliše Kongres

Poslanici su u novom sazivu danas položili zakletvu, ali ne i grupa provladinih članova parlamenta koja je izašla iz sale u znak protesta kada je novo kongresno rukovodstvo iznelo svoju zakonodavnu agedu, navodi AP.

Ovo je prvi put posle 17 godina da protivnici socijalističke revolucije koju je otpočeo pokojni Ugo ÄŒaves kontrolišu kongres.

Međutim, dvotrećinska većina koju je opozicija osvojila prošlog meseca dovedena je u sumnju nakon što je Vrhovni sud u poslednjem trenutku zabranio da četiri poslanika preuzmu svoja mesta u Kongresu dok se ne završi istraga po optužbama za izbornu krađu, te je danas zaklevu položilo 163 od 167 poslanika.

Ranije danas su stotine pristalica opozicije pratile nove poslanike kroz vojne barikade do zgrade skupštine u centru grada, dok se nekoliko blokova odatle velika grupa vladinih podržavalaca okupila ispred predsedničke palate u znak protesta zbog onoga što nazivaju "buržoaskim parlamentom".

Kao odraz promene političke situacije, novinarima je danas, prvi put posle više godina, dozvoljen pristup parlamentu, a na televiziji su emitovani intervjui sa opozicionim političkim liderima.

Takođe, u zgradi parlamenta je primetno odsustvo ogromnih portreta ÄŒavesa i heroja borbe za nezavisnost Simona Bolivara, koji su se tamo godinama nalazili.

Umesto toga, na javnoj galeriji je supruga uhapšenog opozicionog lidera Leopolda Lopesa držala natpis "Amnestija odmah", što ukazuje na ono što će verovatno biti prva tačka na agendi poslanika - zakon o oslobađanju desetina aktivista koji su stavljeni iza rešetaka tokom antivladinih nereda 2014, navodi američka agencija.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva