:

:

TV Most

clock

Novembar 25, 2017   12:05

0

206

Venci u čast 99. godišnjice prisajedinjenja Vojvodine Srbiji



Miloš Vučević je rekao da svake godine sa zadovoljstvom i nestrpljenjem očekuje 25. novembar, pošto je to dan kad je ostvaren viševekovni san Srba i ostalih Slovena severno od Save i Dunava.



"Velika mi je čast što predvodim Grad Novi Sad u ovom procesu obeležavanja, i kao što vidite, sa nama su danas i predstavnici Gradskog veća, i Skupštine grada i svih političkih stranaka, jer ovo nije stranačka priča, ovo je iznad toga, to je državna priča", ukazao je Vučević.


Ističe da je zadovoljan činjenicom da će se stogodišnjica prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji obeležiti na način kakav tom datumu i dolikuje, te da to neće biti samo datum koji će se obeležavati u Vojvodini i Novom Sadu, jer će centralna proslava biti u Beogradu, a predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić biće pokrovitelj obeležavanja 100 godina prisajedinjenja.



Prema njegovoj oceni, sledeća godina je jubilarna na osnovu više stvari, jer će se obeležiti 170 godina od formiranja Srpske Vojvodine i Tamiškog Banata na Majskoj skupštini u Sremskim Karlovcima, 100 godina od kraja Velikog rata, te vek prisajedinjenja te regije Srbiji.



U nekadašnjem hotelu "Grand", a zahvaljujući oslobođenju Grada Novog Sada devetog novembra 1918. održana je Velika Narodna Skupština.



Jaša Tomić je, podsetio je Vučević, pročitao Deklaraciju o prisajedinjenju sa porukama koje se i danas mogu primeniti, a one su ravnopravnost, sloboda, napredak.



"Za mene je impresivno da su na toj skupštini učestvovale i Vojvođanke, da su žene tada imale pravo glasa, da je i ćerka velikog Svetozara Miletića bila učesnica te skupštine i da ono što su Evropljanke samo maštale, ovde je bilo već primenjeno", rekao je prvi čovek Novog Sada.



Istakao je da to pokazuje da su kapaciteti demokratije i demokratičnost na ovim prostorima prisutni i da se moraju negovati, čuvati i održavati.



Vučević je naveo da se nada da će se dostojno obeležiti stogodišnjica prisajedninjenja, koja će imati kvalitetan program, i da će se obeležavajući taj istorijski važan datum, apsolutno imati jasne postavka onogoa što treba da se radi u budućnosti.



"To neće biti povratak u prošlost, to će biti iskazivanje poštovanja našim precima za sve ono što su uradili da bismo mi mogli slobodno da stojimo u Novom Sadu, pored spomenika Svetozaru Miletiću i zagledani u budućnost radimo za naše potomke da bi i oni nastavili da žive ovde i da bi ovo bilo još bolje mesto za život", zaključio je gradonačelnik Novog Sada.



Govoreći o važnosti obeležavanja godišnjice prisajedinjenja Vojvodine Srbiji, predsednik Izvršnog odbora Bunjevačkog nacionalnog saveta Mirko Bajić je istakao da su Bunjevci dali veliki doprinos tom događaju, te da su to činili u nadi da će u Srbiji sačuvati svoj nacionalni identitet, jezik i kuklturu.



Nažalost, 1945. komunistička vlast u novoj Jugoslaviji zabranila je Bunjevcima postojanje, a u naredbi je navedeno da se svi Bunjevci imaju smatrati Hrvatima



"Ipak, Bunjevci su danas u Srbiji priznata nacionalna manjina i mi zahvaljujemo Srbiji što je prepoznala taj nacionalni ponos kod nas", rekao je Bajić.



Napomenuo je da Bunjevci današnji dan obeležavaju kao svoj nacionalni praznik, da je on obeležavan i ranije, ali, otkako je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, kako zaključuje Bajić, taj dan se obležava zajednički uz rečenicu "Braća uvek i uvik zajedno".




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva