:

:

TV Most

Foto: Beta

clock

Januar 16, 2017   12:05

0

138

Veliko interesovanje za film "Na mliječnom putu"

Nakon svetske premijere na Venecijanskom filmskom festivalu, projekcija u Lisabonu, Londonu, Moskvi, novo Kusturičino ostvarenje u kome igra uz Moniku Beluči i Slobodu Mićalović, prikazano je premijerno pred domaćom publikom.

"Izvinjavam se ako ste previše plakali. Ovo je iskustvo koje ne može ni sa čim drugim da se meri, jer je ovo film rađen po recepturi prošlosti", otvorio je Kusturica radionicu nakon projekcije koju je održao za mlade autore sa glumicom Slobodom Mićalović.

On je objasnio da je film "Na mliječnom putu" rađen jezikom sedamdestih i osamdesetih, "univerzalnim jezikom filma koji se danas retko koristi".

"Živimo u vremenu kada se filmovi gledaju na mobilnom telefonu, internetu, a sve ređe na način na koji ste vi danas gledali. Možete zamisliti šta je značilo čekati sunce četiri godine u zemlji gde sunce nije česta pojava. Jedne godine sunce se nije uopšte pojavilo u Trebinju", istakao je Kusturica.

On je rekao i da je jezik filma prilagođen likovima i objektivima koji pokazuju koliko je divna Hercegovina.

"Ivica Matić ima film 'Žena s krajolikom'. Svaki kadar u ovom filmu je 'Žena s krajolikom'", naglasio je reditelj.

On je kazao da se oko ostvarenja "Na mliječnom putu" okupila grupa ljudi koja je posvećena filmu 100 posto i da se "rezultati postižu samoubilačkom akcijom koja je zapravo pitanje biti ili ne biti".

Kusturica je zahvalio Slobodi Mićalović jer je napravila odličnu ulogu sa njim kao glavnim naturščikom.

Mićalović je sa suzama u očima priznala da u njoj film iznova i iznova budi nove emocije i da joj je bio izazov da radi sa Kusturicom što je, kako je naglasila, san svakog glumca koji želi da pomera svoje granice i koji ne želi da se ukalupljuje na šta reditelji uglavnom teraju glumce.

"Fascinirala me je hrabrost Kusturice da mi da ulogu koja je suprotnost svemu što sam ikada pokazala. Mladi reditelji treba da budu tako hrabri", kazala je Mićalović.

Ona je rekla da je za Kusturicu specifično što je njemu scenario samo smernica, ali se ne drži dogovorenog i pušta da se stvari jednostavno dese, dajući glumcu priliku da se pronađe.

Kusturica je rekao da je on dete sedamdesetih godina, kada je film bio spoj zabave i pameti i da je to korespondiralo sa beogradskim Festom koji je dovodio najbolje filmove od kojih je naučio da je užasno važno da film ima uverljivost za stepen veću od realnosti.

"U svakom filmu je važno da se prati ljudska egzistencija, njena povezanost sa istorijskim tokovima i kako se sve to dešava u prostoru, ali da sve to naiđe realnost, bude moćnije od realnosti", naglasio je Kusturica, primetivši da današnji autori mešaju realnost sa realizmom.

Kusturica je kazao da je "Na mliječnom putu" staromodan i moderan film, koji se u prostoru i vremenu realizuje kao savremena drama.

"Ovo je potpuno neobičan film sklapan iz delova koji su išli od kraja ka početku, a loši vremenski uslovi su nas primorali da preskačemo scene i neki mlađi reditelj bi se u tome izgubili. Najvažniji je rediteljev osećaj da kao dirigent usklađuje različite energije", rekao je Kusturica.

Izvor: RTV

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva