:

:

TV Most

Foto: facebook.com/Dragan Velikić

clock

Februar 27, 2017   12:05

0

147

Velikić: Neumesno ukinuti nagradu pre uručenja

Velikićev roman "Islednik" najčitaniji je u mreži javnih biblioteka Srbije u 2016. godini, prema saopštenju koje je početkom prošle sedmice stiglo iz Narodne biblioteke Srbije.

Potom je u petak, 24. februara iz nacionalne biblioteke saopšteno da je nagradu za najčitaniju knjigu godine, otkad je ustanovljena, statistički utvrđivala Zajednica matičnih biblioteka Srbije, a da je Narodna biblioteka Srbije samo formalno uručivala tu nagradu.

Danas se saopštenjem oglasio i naš cenjeni i nagrađivani pisac.

On je naglasio da ga u "čitavoj priči oko Nagrade Narodne biblioteke Srbije jedino uznemirava način na koji je cela stvar izvedena".

"Već je primećeno do koje mere je neumesno zvanično ukinuti nagradu nekoliko dana pre uručenja, a simptomatičan je i izostanak bilo kakvog suvislog objašnjenja. Ne kažem da je tako nešto neuobičajeno za ovo naše društvo, ali uznemirava kada se model najnižeg partijsko-birokratskog delovanja prenosi u milje Narodne biblioteke, književnosti i kulture. To se tako ne radi. Obaveštavam svoje čitaoce da neću biti prisutan u NBS u utorak, 28. februara", piše u saopštenju Dragana Velikića.

Knjige Dragana Velikića prevedene su na 15 svetskih jezika.

Zastupljen je u domaćim i inostranim antologijama.

Dobitnik je brojnih nagrada za svoje književno stvaralaštvo.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva