Vesti
Veliki školski čas u Šumaricama

13:42, 21.10.2017

|

Izvor: RTS

U Srbiji se 21. oktobar obeležava kao Dan sećanja na žrtve u Drugom svetskom ratu. Kraj spomenika streljanim đacima i profesorima u Šumaricama održana jedinstvena antiratna manifestacija Veliki školski čas. Predsednik Aleksandar Vučić položio venac u spomen-parku u Kragujevcu. Izveden dramski prikaz "Igre brojeva" književnika Mirka Demića.


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je molebanu u Šumaricama, koji je, kod spomenika streljanim đacima i profesorima streljanim u Drugom svetskom ratu, služio vladika šumadijski Jovan sa sveštenstvom, i položio je venac u spomen-parku u Kragujevcu na obeleževanju Dana sećanja na žrtve u Drugom svetskom ratu.
Ispred spomenika "Peto tri" u Šumaricama vence su položili predstavnici Vlade Srbije, predvođeni premijerkom Anom Brnabić, nemački ambasador Aksel Ditman, ambasador Austrije Johanes Ajgner, Rusije Aleksandar Čepurin.Vence su položili đaci i direktorka Prve kragujevačke gimnazije. Na Velikom školskom času izveden je dramski prikaz "Igre brojeva" književnika Mirka Demića iz Kragujevca, u režiji Marka Misirače. "To je priča o ljudima koji se pretvaraju u brojeve i samim tim to dobija na jednom apsurdu. Mirko je dozvolio sebi, na šta kao autor ima pravo, da na kragujevačku tragediju nasloni i tragediju Jasenovca. Mi smo sastavili jednu vrlo interesantnu priču u kojoj učestvuje kompletan ansambl iz kragujevačkog pozorišta i gosti iz Beograda", istakao je režiser Misirača. Komemorativna manifestacija "Veliki školski čas" u Spomen-parku Šumarice održana je u znak sećanja na 21. oktobar 1941. godine, kada je nemačka okupaciona vojska ubila više hiljada Kragujevčana, među kojima su bili i đaci i njihovi profesori.Nemački okupatori su, kao odmazdu za pogibiju deset svojih vojnika i ranjavanje 26 u napadu partizana 16. oktobra 1941. na 3. bataljon 749. pešadijskog puka Vermahta, u Šumaricama 21. oktobra streljali oko 3.000 stanovnika Kragujevca i okolnih mesta, među kojima i 300 učenika srednjih škola i šegrta, i 15 dečaka, uličnih čistača obuće.
 


<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design