:

:

TV Most

clock

Oktobar 21, 2017   12:05

0

205

"Veliki školski čas" - sećanje na "četu đaka"


Vence su položili đaci i direktorka Prve kragujevačke gimnazije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sa ministrima i ambasador Nemačke Aleks Ditman. Vence su položili i gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, predstavnici diplomatskog kora...



U okviru komemoracije kraj spomenika u 10.30 održan je moleban koji je služio episkop šumadijski Jovan uz sasluženje sveštenstva Eparhije šumadijske. 



Posle molebana počeće "Veliki školski čas", antiratna i komemorativna manifestacija kojom se obeležava sećanje na streljanje civila u Kragujevcu 21. oktobra 1941. 

Na Velikom školskom času biće izveden dramski prikaz "Igre Brojeva" književnika Mirka Demića iz Kragujevca, u režiji Marka Misirače. 

Nemački okupatori su, kao odmazdu za pogibiju deset svojih vojnika u napadu partizana 16. oktobra 1941. na 3. bataljon 749. pešadijskog puka Vermahta, u Šumaricama 21. oktobra streljali 3.000 stanovnika Kragujevca i okolnih mesta, među kojima i 300 učenika srednjih škola i šegrta, kao i 15 dečaka, čistača obuće. Najmlađe dete imalo je 11 godina. 

Taj događaj predstavlja jedan od najvećih zločina nemačke vojske u Drugom svetskom ratu, i jedan je od najtragičnijih koji se dogodio na tlu Srbije u tom ratu. 

Nemački okupator streljao je civile u Kragujevcu u znak odmazde, a povod su bili nemački gubici u borbama 1. oktobra na putu Kragujevac-Gornji Milanovac, u kojem su Nemci imali 10 mrtvih i 26 ranjenih vojnika. 

Tim streljanjem dosledno je primenjena naredba tadašnjeg generala Franca Bema od 10. oktobra 1941. godine, kojom se propisuje streljanje 100 Srba za jednog ubijenog Nemca i 50 Srba za ranjenog.



Zločin u Kragujevcu ostao je upamćen i po rečima profesora koji je sa svojim razredom izašao na streljanje i rekao "Pucajte, ja i dalje držim čas". 



Osim toga, pesnikinja Desanka Maksimović nakon što je čula detalje masakra napisala je "Krvavu bajku". 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva