:

:

TV Most

clock

Avgust 04, 2015   12:05

0

115

Veliki napredak Srbije u sva tri ključna poglavlja

On je, u intervjuu koji je objavio portal "Juropean Vestern Balkans" (European Western Balkans), pozdravio i posvećenost srpskih vlasti procesu koji podrazumeva poglavlje 35, koje se odnosi na Kosovo, a za koji priznaje da nije lak.

"Srbija je učinila veliki napredak kad je reč o sva tri poglavlja", istakao je Pake.

On je podsetio da su 29. juna premijer Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Isa Mustafa postigli dogovor o tekstu dva važna sporazuma - o principima uspostavljanja Zajednice srpskih opština i primeni dogovorenog na polju telekomunacija, što je ocenio kao pozitivan razvoj događaja.

"Sada je ključno da što pre bude postignut dogovor o formalizovanju ova dva teksta kako bismo mogli da krenemo dalje i otvorimo prvo poglavlje, nadam se ove godine", rekao je Pake.

Kako je ukazao, prema pregovaračkom okviru, za otvaranje prvih poglavlja je neophodan paralelni i održivi napredak Srbije, naročito u dijalogu sa Prištinom i pitanjima vladavine prava, poljima koja su obuhvaćena poglavljima 23, 24 i 35, a koja su predviđena da budu prva otvorena.

On je naglasio da EU pozdravlja ambicije srpskih vlasti kad je reč o ciljnom datumu za otvaranje prvih poglavlja.

"To vidimo kao znak njihove snažne posvećenosti. Ali, iz naše perspektive, ne postoji vremenski rok za otvaranje ili zatvaranje određenih poglavlja", objasnio je Pake, ukazavši da to pre svega zavisi od Srbije i tempa kojim sprovodi nužne reforme.

Kvalitet je, istakao je on, važniji od brzine, a dobro pripremljena zemlja ima više izgleda da u punoj meri izvuče korist iz članstva u EU.

Pake se osvrnuo i na slobodu medija na Zapadnom Balkanu, istakavši da je to nezanemarljivo fundamentalno pravo i ključni uslov koji zemlje kandidati za članstvo u EU moraju ispuniti pre pristupanja.

Podsetivši da je Komisija više puta izrazila zabrinutost zbog pogoršavajućih uslova za punu slobodu izražavanja u Srbiji i nedostatak transparentnosti u pogledu vlasništva nad medijima, on je rekao da će EK nastaviti da razgovara o tim pitanjima sa srpskim vlastima, u očekivanju konkretnih poboljšanja.

Upitan šta misli o situaciji u Bosni i Hercegovini nakon što je Skupština Republike Srpske zatražila referendum o državnom pravosuđu, Pake kaže da bi takav referendum ugrozio koheziju, suverenitet i integritet BiH.

"Održavanje referenduma rizikuje i da potkopa bližu integraciju sa EU, na koju su se svi politički lideri, uključujući predsednika RS Milorada Dodika, obavezali u februaru", upozorio je visoki zvaničnik EK.

Govoreći o putu Crne Gore u EU, on je ocenio da je ta zemlja postigla napredak na polju vladavine prava, ali da sada treba da iznese opipljive rezultate, naročito u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Kad je reč o Makedoniji, Pake ukazuje da mnogo posla još ima na primeni političkog sporazuma postignutog 15. jula između političkih partija, kao i na realizaciji urgentnih reformskih prioriteta EK.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva