:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Februar 27, 2015   12:05

0

264

Veliki napredak Srbije u energetici

Napredak u energetskom sektoru se pre svega odnosi na usvajanje novog zakona o energetici i plana reorganizacije Srbijagasa koji je usaglašen sa Energetskom zajednicom, rekao je Antić novinarima, posle sastanka sa šefom Delegacije EU u Srbiji Majklom Devenportom, generalnim direktorom za zapadni Balkan EK za susedsku politiku i proširenje Žan Erikom Pakeom i predstavnikom Delegacije EU u Srbiji Frik Janmatom.

Antić je najavio da će krajem avgusta u Beču biti održan sastanak EU sa predstavnicima vlada zemalja Zapadnog Balkana, na kome će biti reči o interkonektivnim gasovodima u regionu, a početkom marta u Sofiji će na sastanku na tehničkom nivou biti reči o projektu gasovoda Dimitrovgrad - Sofija, kada će biti poznat i kapacitet gasovoda.

"Srbija u međuvremenu nastavlja da finansira prostorni plan za taj projekat", rekao je Antić.

"Sa kolegama iz EK i EU danas smo razgovorali i o Transbalkanskom energetskom koridoru i kandidivali smo gasnu konekciju sa Makednijom, od Vranja do Kumanova, za regionalno značajan projekat, koji treba da obezbedi dodatnu energetsku sigurnost ovog dela Evrope", najavio je Antić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li je bilo reči i o mogućnosti priključenja Srbije na gasovod Turski tok, Antić je rekao da je informisao predstavnike EK da će Srbija potpuno ravnopravno tretirati sve nove gasne projekte koji imaju za cilj da povećaju diverzifikaciju izvora i pravaca snabdevanja gasom u ovom delu Evrope.

Sve to, kako je rekao Antić, planiramo da radimo u koordinaciji sa EK i ti projekti moraju da budu u skladu sa Trećim energetskim paketom EU.

Govoreći o unapredjenju Srbijagasa, oko čega je bilo neslaganja u prošlosti sa predstavnicima EU, Antić je istakao da je sredinom februara dogovoreno da u Srbiji od 1. jula postoji nezavisni regulator transporta gasa.

"Verujem da smo tu konačno na pravom putu", ocenio je Antić.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva