:

:

TV Most

clock

April 30, 2018   12:05

0

199

"Veliki korak ka obogaćivanju kulturne saradnje Srbije i Irana"


Vukosavljević će sutra u Teheranu govoriti na otvaranju Sajma knjiga, dok će 2. maja otvoriti manifestaciju 'Dani Srbije" i štand Srbije.


Ministar kulture i informisanja je napomenuo da svake godine Sajam knjiga u Iranu poseti nekoliko miliona ljudi.


 


"Pre dve godine Iran je bio počasni gost Sajma knjiga u Beogradu, a sada je Srbija dobila laskavi poziv da uzvrati gostovanje Teheranu", kaže Vukosavljević za Tanjug.


 


"Posebno sam srećan što ćemo 2. maja otvoriti naš štand na Sajmu koji ima oko 150 kvadrata. Tu ćemo predstaviti našu književnu tradiciju, dela Vuka Stefanovića Karadžića, Ive Andrića i Meše Selimovića i Njegoša..", navodi Vukosavljević.


 


Gosti štanda biće, kako ističe, poznati srpski pisci Muharem Bazdulj i Goran Petrović.


 


Ocenio je da je predstojeći događaj u Teheranu jedan u nizu velikih koraka koje Srbija ostvaruje u saradnji iz oblasti kulture sa Iranom.


 


"Čast mi je što ću imati prilike da razgovaram sa ministrom kulture Irana Sejedom Abasom Salehijem. Biće to prilika da nastavimo razgovore o našim željama, kao što je postavljanje važnih izložbi iz Irana u Beogradu. Tu pre svega mislim na izložbu koja dolazi iz Muzeja persijskog tepiha. To je apsolutno spektakularna izložba", rekao je ministar.


 


"Beograd može da očekuje zbirku moderne umetnosti Irana"


 


Vukosavljević veruje i da će publika u Beogradu imati prilike da vidi deo zbirke iz Muzeja Savremene umetnosti u Teheranu, koja sadrži modernu umetnost Irana, ali i sjajne artefakte iz američke umetnosti šezdesetih godina prošlog veka.


 


Ministar je dodao da će tema razgovora sa kolegom iz Irana biti i prevođenje dela srpskih pisaca na farsi, kao i o prevođenju iranskih pisaca na srpski.


 


"Radujem se potpisivanju sporazuma između Narodne biblioteke Srbije i iranske nacionalne biblioteke. Iran predstavlja centar ovog regiona i ima kulturnu tradiciji dugu preko pet hiljada godina u stabilnom kontinuitetu. Na svakom koraku se vidi da je Iran naslednik persijske civilizacije", naglašava Vukosavljević.


 


Podseća da se iranski filmovi prikazuju u Srbiji, sluša muzika, postavljaju izložbe, ali isto tako sudeći prema zainteresovanosti iranskih prijatelja, Srbija ima priliku za plasman svoje kulture.


 


"Tu pre svega mislim na savremene književne stvaraoce iz naše zemlje", zaključuje Vukosavljević.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva