:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Avgust 07, 2018   09:23

0

139

Veliki deo arhive Pavla Vuisića u Adligatu


Ove godine se navršava 30 godina od smrti ovog velikana, pa je udovica, Mirjana Vuisić, odlučila da, pred godišnjicom, bude naročito darovita prema udruženju čiji je osnivač, član Upravnog odbora, odan i delatan prijatelj, saopštili su organizatori.



U Adligatu je pre tri godine otvoren legat Pavla i Mirjane Vuisić, koji je ovom donacijom čak petostruko uvećan.



Voljom udovice velikog glumca, pretežan deo zaostavštine sada je preseljen iz njihovog stana u centru Beograda u prostorije udruženja Adligat na Banjici. Štaviše, i taj stan je Mirjana Vuisić zaveštala Adligatu.



“Interesovanje Pavla Vuisića za književnost bilo je duboko i ozbiljno. Pored prava, studirao je neko vreme i svetsku književnost i posvećeno pisao, ali je znao da će ga njegov oštar jezik više sputavati u pisanju i objavljivanju nego u glumi… Često je cepao i uništavao ono što napiše, a ja sam njegova dela, od njega samog, spasavala koliko sam mogla“, kaže Mirjana.



Neobjavljene rukopise, ličnu i porodičnu dokumentaciju, albume sa mnoštvom fotografija, kao i zanimljive lične predmete poput kolekcije lula, u Adligat je preneo potpredsednik Branislav Lazić, a onda je Gorica Lazić, potpredsednica, prihvatila obavezu da ispregleda i sortira primljene darove.



„Uživam pregledajući rukopise, dokumente, fotografije i drage predmete velikog Pavla Vuisića. Kao da, listajući papire i slažući kockice mozaika njegovog života, stičem bliskog prijatelja, iako ga nisam poznavala“, kaže Gorica Lazić.



Među novim artefaktima u Adligatu su pasoši, vozačka dozvola, dozvola za upravljanje čamcem, Vuisićeva duhovita molba za stan upućena Udruženju dramskih umetnika, uverenje o učešću osamnaestogodišnjeg Pavla Vuisića na Sremskom frontu, posle kojeg se mladić preganjao sa državom, zato što ga je terala da služi vojsku uprkos ratnoj praksi.



Gorica Lazić napominje da je u muzej stigao i autoportret velikog umetnika.



„Već je u legatu postojao jedan, ali je i ovaj veoma važan. Naišla sam i na projekte za čamce i brodiće koje je gradio, te skice i pisma iz Kalifornije povodom gradnje. Uživao je, očito, u radosti stvaranja. Otkrila sam i da je bio član Veslačkog kluba „Grafičar“. Tu su i naočare, lule, upaljači, češalj, ogledalo…Ipak za naš muzej su najvažnije njegove rukom pisane pesme, potom jedna priča, dva filmska scenarija… “, kazala je Lazić.



 


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva