:

:

TV Most

clock

Septembar 11, 2018   09:30

0

207

"Velika očekivanja od izgradnje Turskog toka"

On je na Energetskom forumu za jugoistočnu Evropu u Solunu rekao da je "energetika odavno prestala da bude ekonomska tema i postala geopolitičko pitanje koje duboko zadire u bezbednost svih država", saopštilo je ministarstvo.

"Mi, zemlje Zapadnog Balkana, imamo iste prioritete - sigurnost snabdevanja, diversifikaciju izvora, konkurentno tržište, veće učešće obnovljivih izvora energije, a malo je verovatno da svaka ponaosob sama ispuni sve te zahteve", ocenio je Antić koji je na forum došao na poziv grčkog kolege Jorgosa Statakisa.

On je kazao da su zemlje Zapadnog Balkana imale puno zajedničkih aktivnosti u prethodnom periodu i da su zajedno radile na regionalnom povezivanju i stabilnosti.

Ocenio je da su formati Zapadni Balkan 6 (84, WB 6) i Energetska zajednica dali veliki doprinos, ali i da duboko veruje da su bilateralni susreti i međusobno razumevanje najznačajniji za taj region.

Antić je ocenio da je Zapadni Balkan energetski zavisan i decenijama pati od manjkave infrastrukture. "Prioriteti su nam izgradnja i finansiranje alternativnih pravaca snabdevanja, a treba imati na umu da su takvi projekti skupi i da, po pravilu, nemaju komercijalne efekte", kazao je Antić.

U okviru Foruma održan je multilateralni sastanak ministara energetike Srbije, Grčke, Bugarske i Izraela, kojem je prisustvovao i podsekretar ministarstva energetike SAD.

Antić rekao da posebno s bugarskom ministarkom energetike Temenuškom Petkovom ima intenzivnu saradnju, budući da je u toku realizacija projekta gasne interkonekcije izmedju Srbije i Bugarske.

"Ono oko čega imamo apsolutnu saglasnost kolega Statakis, koleginica Petkova i ja, jeste da je potrebno da radimo na svim onim projektima koji zavise od naših zemalja, a to su pre svega interkonekcija između Grčke i Bugarske (84, IGB), kao i interkonekcija između Bugarske i Srbije (84, IBS)", rekao je Antić.

Dodao je da je interkonekcija Niš – Dimitrovgrad najvažniji projekat za Srbiju, koji realizuje zahvaljujući grantu EU u iznosu od 49,6 miliona evra.

Na sastanku je, kako se navodi, zajednički konstatovano da se zemlje zalažu za diversifikaciju i demonopolizaciju snabdevanja svim ključnim energentima.

Srbija, prema njegovim rečima, s punim pravom ima velika očekivanja od izgradnje gasovoda Turski tok, i otvorena je za sve dodatne izvore snabdevanja.

Izvor: B92, Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva