:

:

TV Most

Foto: Foto Radio KiM

clock

Jul 18, 2018   13:58

0

218

Velika Hoča:Dve decenije od stradanja u Orahovačkoj župi


Parastos je služio iguman manastira Zočište otac Stefan uz sasluženje lokalnog paroha oca Milenka.



Parastosu je prisustvovalo stotinak Srba koji su nosili fotografije ubijenih.



Nakon patastosa položeni su venci ispred spomenika, a koordinator udruženja porodica ubijenih i nestalih lica Milorad Trifunović poručio je da je proces pronalaska i identifikacija posmrtnih ostataka nestalih stagnira. On je apelovao na nadležne organe da taj proces ubrzaju.



Nakon parastosa, u Domu kulture održana je akademija koja je počela himnom "Bože pravde" i minutom cutanja za sve stradale.



Prisutnima se prva obratila Olgica Kostić kojoj je kidnapovano 17 članova familije, među kojima su bila i njena dva rođena brata Teodor i Lazar.



Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković kazao je da je stradanje Orahovčana paradigma stradanja svih Srba na KiM, te da 20 godina nakon stradanja, nevine žrtve i dalje nisu dobile pravdu.



"Vlada Srbije neće prestati da insistira da zločini budu rasvetljeni", rekao je Petković i dodao da je pravda preuslov za mir koji je potreban i Srbima i Albancima.



Komemorativni skup organizovali su predstavnici udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih Srba i Privremenog organa opštine Orahovac.



U periodu od 1998. do 2000. godine na teritoriji opštine Orahovac stradalo je 84 Srba.


Izvor: Radio KIM

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva