:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Decembar 20, 2017   12:05

0

208

Veličković: Otvaranje MSU najznačajnije za mlade umetnike


Srećan sam što ćemo sutra proglasiti najbolje mlade autore crteža za 2016. godinu, jer njihovi radovi govore da u Srbiji ima jako talentovanog mladog sveta za umetnost, rekao je Tanjugu akademik Vladimir Veličković.



Veličkovićeva Fondacija dodeliće sutra nagrade mladim umetnicima koji su pobedili na konkursu za najbolji crtež. 



"Jovanka Stanojević, Vladimir Miladinović i Ivana Živić su se svojim radovima izdvojili u 2016. godini. Voleo bih sledeće godine da 10. jubilarno izdanje konkursa uveličamno vrednom manifestacijom koja bi uključila sve one koji su dobijali nagrade", rekao je Veličković. 



Dodao je da je odziv zainteresovanih na konkurs bio masovan i da pokazuje koliko mladih talentovanih ljudi u Srbiji još veruje u umetnost. 



"Nama nedostaje više ovakvih konkursa i manifestacija, jer je važno ohrabrivati mlade ljude da stvaraju umetnost. Mladi su često ostavljeni sami sebi i prepušteni sopstvesnim inicijativama i energiji. Naš zadatak je da im stvorimo minimalne uslove da pokažu svoju ambiciju i talenat", ističe Veličković. 



Za njega nema dileme da je otvaranje beogradskog Muzeja savremene umetnosti najvažniji momenat za mlade umetnike u Srbiji. 



"Kada se sledeće godine rasklone ove skele oko Narodnog muzeja i publika konačno uđe i u njega, u Srbiji će se stvoriti potpuno drugačija atmosfera na umetničkoj sceni jer će to ohrabriti talentovane umetnike da se u većoj meri okrenu stvaranju", uveren je Veličković. 



Ponovio je da je odličan posao uradio žiri koji je na međunarodnom konkursu odabrao rešenje za spomen-obeležja Zoranu Đinđiću.



Veličković je u galeriji "Haos" istakao da je rešenje Mrđana Bajića jedino imalo simboliku htenja i rada Zorana Đinđića. 



"Svoditi Zorana Đinđića na figuru je neoprostivo. Ta prekinuta strela u letu jasno asocira na sve što se dešavalo sa ubijenim premijerom. Prošla vlast nije uspela da podigne spomenik Zoranu Đinđiću u Beogradu, ova sada jeste i to su činjenice", kazao je Veličković.



Autor prvonagrađene skulpture je Mrđan Bajić, a saradnici su vajar Predrag Kešelj, arhitekta Petar Sazdanović, istoričar umetnosti Marina Andrić, autor zvučne instalacije je Biljana Srbljanović, uz saradnju sa dizajnerom zvuka Dobrivojem Miljanovićem i Vladimirom Riznićem.



 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva