:

:

TV Most

clock

Mart 27, 2015   12:05

0

143

Veći prihodi u budžetu samo za smanjenje deficita

"Čak i ukoliko bi se prikupili nešto veći prihodi po osnovu suzbijanja sive ekonomije smatramo da bi to trebalo da bude rezerva u slučaju proklizavanja u sprovođenju preostalih reformskih mera", navodi se u redovnom mesečnom izveštaju Fiskalnog saveta za februar.

U prvom kvartalu, kako procenjuje Savet, deficit opšte države verovatno će iznositi 25 – 30 milijardi dinara polazeći od fiskalnih kretanja u prva dva meseca kada je ostvaren suficit od 4,6 milijardi dinara i očekivanog deficita u martu od oko 30 milijardi dinara.

"Iako je ovaj rezultat dvostruko manji od cilja koji je predviđen sporazumom sa MMF-om, a to je 55,7 milijardi dinara, on obuhvata i dejstvo privremenih činilaca koji delimično maskiraju stvarne fiskalne tokove", poručuju sa ove adrese.

Naime, Savet ističe da je deficit niži od očekivanog posledica jednokratnog porasta neporeskih prihoda za preko 10 milijardi dinara po osnovu uplaćenih dividendi državnih preduzeća, ali i slabijeg izvršenja kapitalnih rashoda za oko pet milijardi dinara u prva dva meseca.

Ukoliko se rast neporeskih prihoda rasporedi na čitavu godinu, a istaknuto je da su u prethodnim godinama dividende plaćane obično u poslednjem kvartalu, a kašnjenje u izvršenju javnih investicija nadoknadi u skladu sa najavama Vlade, deficit u prvom kvartalu bi zapravo iznosio preko 40 milijardi dinara.

Savet upozorava da bi deficit mogao biti veći, jer realizacija pojedinih mera fiskalne konsolidacije, koje su ključni delovi programa sa MMF-om i od kojih se očekuju važne uštede, još uvek nije izvesna – pre svega racionalizacija zaposlenosti u javnom sektoru i reforme problematičnih javnih preduzeća.

U Fiskalnom savetu ističu da je u februaru na nivou opšte države zabeležen budžetski deficit od 11,9 milijardi dinara, što je ispod uobičajenog nivoa za ovaj mesec.

"Ostvareni fiskalni rezultat delom je posledica smanjenja rashoda – usled sprovedenih mera fiskalne konsolidacije i očekivano manjih rashoda za plate i penzije, ali i izuzetno neefikasnog izvršenja javnih investicija", precizirano je.

I javni prihodi su, kako je navedeno, realizovani u nešto većem iznosu – uglavnom usled jednokratnog rasta neporeskih prihoda i bolje naplate akciza na duvanske proizvode.

Dug opšte države je, kako je navedeno, u februaru povećan za preko 500 miliona evra, pre svega kao posledica novog zaduživanja države na domaćem finansijskom tržištu. Kako se precizira, na kraju meseca (84, februar) ukupan dug dostigao je iznos od 24,2 milijarde evra.

Za razliku od januara kada je dug povećan za oko 450 miliona evra dominantno usled slabljenja dinara u odnosu na evro i dolar, Fiskalni savet ukazuje da je kretanje deviznih kurseva u februaru imalo pozitivan uticaj na nivo javnog duga.

"Upravo je zbog jačanja dinara u odnosu na evro i dolar u februaru učešće javnog duga u BDP-u smanjeno sa 73,6 odsto na 73,2 odsto, uprkos snažnom rastu zaduženosti države", navodi Savet.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva