:

:

TV Most

clock

April 06, 2016   12:05

0

167

Večernji:Hrvatska već blokira Srbiju u EU

Sastanci Radne grupe se održavaju iz zatvorenih vrata, a Večernji piše, pozivajuci se na diplomatske izvore, da je ta tačka skinuta s dnevnog reda ne zbog odsustva stava Zagreba, već zbog “prigovora” Hrvatske.

Izvori EU, s druge strane, insistiraju na tome da nikakvi prigovori iz Hrvatske još nisu formalno predstavljeni na radnom telu, na kojem se prigovori obično iznose, već da je reč o tome da, barem zasad, hrvatski predstavnik na sastancima o proširenju govori da nema nikakve instrukcije iz Zagreba, pa ne može ništa da kaže, navodi list.

Istovremeno, ministar spoljnih i evropskih poslova Miro Kovač u nekoliko intervjua i javnih izjava jasno je rekao da Hrvatska neće dati saglasnost za otvaranje 23. poglavlja dok Srbija ne pristane na tri uslova.

Prvi je poštovanje manjinskih prava, drugi je puna saradnja s tribunalom u Hagu, a treći je ukidanje nadležnosti u procesuiranju ratnih zločina za područje cile bivše Jugoslavije.

"Za odluku je potreban konsenzus, a budući da je 27 zemalja dalo saglasnost za otvaranje poglavlja, čekamo Hrvatsku da dostavi svoj stav. Kako stava još nema, ta je tačka skinuta s dnevnog reda jer je ne možemo usvojiti bez konsenzusa svih 28 država", navodi list pozivajući se na izvor iz Saveta EU.

Drugi izvor lista, međutim, kaže da nije moguće postavljati nova merila za otvaranje poglavlja, jer su ta merila već određena tokom 2014, kada ih je prihvatila i Hrvatska.

Prema tom izvoru, Holandija, koja do kraja juna predseda Savetom EU i želi otvoriti dva nova pregovaračka poglavlja sa Srbijom, nije zadovoljna hrvatskim stavom.

U Evropskoj komisiji, koja samo predlaže, ali ne donosi odluku (ta je odluka striktno na 28 država članica), kažu da su otvaranje 23. i 24. poglavlja prvi sledeći koraci u pregovorima sa Srbijom, ali da čekaju da u Savetu o tome bude postignuta saglasnost.

"Rasprava je u toku i Komisija je spremna ići na sledeće korake čim se ispuni potreban uslov o jednoglasnosti među zemljama članicama", rekla je portparolka EK Maja Kocijančić.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva