:

:

TV Most

clock

Septembar 22, 2018   10:57

0

271

Večeras se završava 52. Bitef


U osnovu predstave nalazi se muzička partitura Fabricija Kasola koja inventivno spaja Mocartov "Rekvijem", afričku muziku i još neke pravce iz muzičke tradicije.



Na tu muziku je Platel kreirao istovremeno minimalistički i monumentalni pogrebni ritual koji spaja različite tradicije.



Izvodi ga ansambl sastavljen skoro samo od Afrikanaca, a obred je posvećen nepoznatoj beloj ženi.



„Iako je reč o intimnoj, nežnoj i dirljivoj priči o umiranju, predstava „Rekvijem za L.“ poprima, budući da je namerno određena da zatvori festival, političko značenje i u kontektsu 52. Bitefa postaje ‘crno opelo’ za ‘beli svet’, čiji smo raspad, uzrokovan novim desničarskim pokretima, autoritarnim režimima, ugrožavanjem demokratskih vrednosti i ljudskih prava, pratili u prethodnim predstavama“, rekao je selektor i umetnički direktor festivala Ivan Medenica.



Program Bitefa obuhvatio je 10 predstava iz Slovenije, Francuske, Srbije, Nemačke, Hrvatske, Estonije, Švajcarske, Izraela i Belgije.



U prologu izvedena je „Odilo. Zatamnjenje. Oratorijum“ Dragana Živadinova iz Slovenije, na otvaranju „Svita br.3 Evropa“ Žorisa Lakosta, a usledile su dve predstave Olivera Frljića – „Gorki – Alternativa za Nemačku?“ u produkciji berlinskog pozorišta „Maksim Gorki“ i „Šest lica traži pisca“ Satiričkog kazališta „Kerempuh“ iz Zagreba.



Publika je videla i projekat Maje Pelević „Bolivud“, pa „NO43 Prljavština“ estonskog Teatra NO99, kao i tri pozorišne instalacije: „Večna Rusija“ ruske pozorišne kritičarke Marine Davidove u produkciji berlinskog pozorišta HAU, izraelski projekat „PA“AM“ mladog umetnika Nadava Barnnee i „Zaostavština, komadi bez ljudi“ Štefana Kegija i Dominika Ibera, u produkciji pozorišta „Vidi“ iz Lozane.



Gran pri „Mira Trailović“ za najbolju predstavu i Specijalnu nagradu „Jovan Ćirilov“ za predstavu koja se ističe nekom svojom karakteristikom, dodeliće žiri u kome su mađarska pozorišna kritičarka, teatrolog i civilina aktivistkinja Judit Čaki, pozorišna rediteljka Radmila Vojvodić (Crna Gora), umetnička direktorka Studija za savremenu koreografiju na pozorišnoj akademiji Amsterdamskog univerziteta za umetnost Bojana Mladenović, pozorišni kritičar i teatrolog Brajs Lis (Velika Britanija) i glumica Aleksandra Janković (Srbija).



Nagradu lista „Politika“ za najbolju režiji dodeliće žiri u sastavu: urednica Kulturne rubrike Gordana Popović, novinarka Borka Golubović Trebješanin, pozorišna kritičarka Ana Tasić i reditelji Egon Savin i Milan Nešković.


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva