:

:

TV Most

clock

Avgust 10, 2017   12:05

0

217

Večeras počinje četvorodnevni praznik džeza u Nišu

Nakon njihovog koncerta nastupiće „Vasil Hadžimanov bend“ sa Biserom Veletanlić kojoj će tom prilikom biti uručena nagrada za životno delo.

Poznata američka bluz i džez pevačica Peti Ostin svojim nastupom na „Nišvilu“ obeležiće 100 godina od rođenja velike Ele Ficdžerald, a sviraće iste večeri i jedan od najcenjenijih gitarista svoje generacije Majk Štern i britanski kantautor Toni Momrele sa svojim bendom.

Današnji program zatvara orkestar „Rok simfoni“ iz Bitolja koji će uz pomoć Akademskog hora SKC-a u Nišu izvesti program rok i džez standarda.

„Nišvil ima odgajanu publiku i mi sada treba polako da ih uvlačimo u sve teže muzičke forme. Upravo smo zato i organizovali sve po konceptu spektakla. Iako se džez može smatrati "zatvorenom" muzikom, činjenica je da skoro dve trećine publike čine mladi ljudi, može se reći da smo dobro postupili“, kaže za RTS direktor „Nišvila“, Ivan Blagojević.

Drugo veče „Nišvila“ obeležiće Alfa Blondi - „afrički Bob Marli“, Kvintet Ala Fostera, omiljenog bubnjara Majlsa Dejvisa, Nik Vest - umetnica za koju je čuveni Dejv Stjuart rekao da je „ženski Leni Krevic“, bugarska džez pevačica Kamelija Todorova („balkanska Doris Dej“) uz pratnju trija klaviriste Živka Petrova.

Sviraće i Kvartet Maksa Kočetova, saksofoniste poreklom iz Ukrajine koji već godinama živi i radi u Srbiji i za kraj „Del arno bend“.

Treće večeri Nišlijama će se predstaviti američki trubač, kompozitor i aranžer Tom Harel, nemački trubač Frederik Koster i bend "Die Verwandlung", a big bend „Gverilaz“ iz Slovenije izvešće program Zapinih kompozicija u aranžmanima za veliki džez orkestar.

Nastupiće i australijski sastav „Vižons of a nomad“ koja nastoji da prenese autentičnu atmosferu aboridžinske muzike u kontekts savremenih muzičkih pravaca, francuski kvartet „Festen" i Darko Rundek.

Poslednje veče „Nišvila“ (13. avgust) rezervisano je za poznatu saksofonistkinju Kendi Dalfer, Ramba Amadeusa, gruzijski „Tbilisi big bend“, domaći sastav „I-plej“, litvanski „Sajlent blest“.

Program će po tradiciji zatvoriti jedan sastav iz Niša. To je ovoga puta grupa "Very Naiss" sa kojom će kao specijalni gost nastipiti niški pevač Ivan Kurtić kojeg, ako je reč o fuziji romske muzike i džeza, mnogi vide kao jedinog pravog naslednika Šabana Bajramovića.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva