:

:

TV Most

clock

Jul 21, 2015   12:05

0

160

Važno učešće civilnog društva u procesu pregovora

JCC čine predstavnici Evropskog ekonomsko-socijalnog komiteta (EESC) i organizacije civilnog društva, reprezentativne poslovne, radničke i druge interesne grupe iz Srbije.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je da je sastanak korak na evropskom putu i način da vlada komunicira sa civilnim društvom.

JC C, prema njegovim rečima, predstavlja i način komunikacije EU i Srbije, kako bi evropska zajednica razumela probleme Srbije i način na koji građani vide proces evropskih integracija i položaj naše zemlje u EU.

"Ovo nije samo sastanak, ovo je put da i civilno društvo pomogne zemlji svojim uticajem, autoritetom u EU i da ukaže na probleme i traži pomoć", rekao je Vulin i dodao da će se odbor baviti pitanjima evropskih integracija, ali i socijalno-ekonomskim dijalogom i odnosom civilnog sektora prema društvu i državi.

Šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević najavila je da će akcioni planovi za poglavlja 23 i 24, koja se tiču vladavine prava, buti završeni do kraja meseca i naglasila da to potvrđuje da već postoji saradnja sa civilnim društvom, koje je davalo preporuke na tekstove nacrta akcionih planova.

Ta praksa će, kako je naglasila, biti nastavljena i unapređena.

Član Evropskog ekonomsko-socijalnog komiteta i kopredsedavajući JC C Cveto Stančić rekao je da je važno da civilno društvo bude uključeno u kompleksan proces pregovora jer on znači usvajanje evropskog zakonodavstva i brojne reforme koje nisu uvek popularne i koje na kratak rok mogu imati negativne posledice za građane i bizniz.

"Pokušaćemo da ubedimo i vladu i Evropsku komisiju da budemo most između srpskog civlnog društva i EK, kao i između srpske vlade i srpskog civinog društva, i da pomognemo da građani i društvo bolje razumeju taj proces", rekao je Stančić.

On je ocenio da je Srbija napravila velike korake napred, počela pregovore sa EU i da veruje da će uskoro biti otvorena prva poglavlja.

Drugi kopredsedavajući JC C i predsednik sindikata Nezavisnost Branislav Čanak kaže da će zajednički konsultativni odbor raditi na tome da Srbija efikasnije i potpunije učestvuje u procesu pregovora sa EU.

"To ćemo raditi uz pomoć prijatelja iz Evropskog komiteta koji imaju veliku ekspertizu i iskustvo jer su pomagali i drugim državama u regionu koje su ušle u EU i već su proverili šta u tim društvima treba učiniti da bi efikasnije ušli u zajednicu evropskih država", rekao je Čanak.

On je dodao da sindikati, poslodavci i civilno društvo treba da ujedine svoje kapacitete i pomognu državi na putu ka EU.

J C C je još jedan kanal i platforma koja predstavnicima privrede pruža mogućnost da utiču na proces pregovora Srbije i EU smatra potpredsednik Privredne komore Srbije Miroslav Miletić.

"Mi, posrednici između privrede i građana i države sa druge strane, trebalo bi da imamo pristup procesu evropskih integracija, kako bismo pomogli našim članicama da se pripreme i prilagode", rekao je Miletić i podvukao da su evropske integracije Srbije interes i potreba privrednika, kako bi imali bolje uslove za poslovanje.

Zajednički konsultativni odbor civilnog društva (J C C) između Srbije i EU osnovan je u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva