:

:

TV Most

clock

Decembar 06, 2017   12:05

0

228

Važno je da konstantno napredujemo ka EU


Saglasnost svih 28 zemalja Unije da Srbija u ponedeljak 11. decembra otvori poglavlja 6 i 30 u pregovorima o članstvu sa EU za nju je važna vest koja je danas stigla iz Brisela, a u trenutku kada, kako je rekla, izlazi sveobuhvatna strategija koja "suštinski favorizuje Srbiju kao potencijalno prvog sledećeg člana Unije".




"To govori da se nalazimo na dobrom putu i da težimo strateškom spoljnopolitičkom cilju, a to su evropske integracije", ocenila je Joksimović za Tanjug.


Ona je primetila da postoji nekoliko ključnih tema za napredak u procesu integracija i da je, kada je reč o Srbiji, politički kriterijum na prvom mestu. 



"To podrazumeva napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a ocenjeno je da je na tom planu došlo do pozitivnog pomaka, što je izuzetno važno", rekla je direktorka Centra za spoljnu politiku (CSP).



Komentarišući to što za poglavlje 33, čije je otvaranje razmatrano do poslednjeg trenutka, nije dato ''zeleno svetlo'', jer pet članica EU nije zadovoljno napretkom Srbije u oblasti vladavine prava i ispunjavanja Akcionog plana za poglavlje 23, Joksimović je navela da ranija iskustva zemalja kandidata pokazuju da su u pregovaračkim procesima sa EU ključna poglavlja 23 i 24, koja se upravo zbog toga prva otvaraju, a poslednja zatvaraju.



Dodala je da EU najviše obraća pažnju kojim se tempom zemlje kandidati usklađuju sa evropskim zakonodavstvom, napominjući da akcioni planovi predstavljaju agende kojima se država kandidat obavezuje u kojim rokovima će ispuniti odredbe za određena poglavlja.



"Ne znači da Srbija ispunjavanjem rokova iz Akcionog plana ne može da za kratko vreme sustigne ono na šta se sama obavezala. Lopta je sada u našem dvorištu i na nama je da napravimo korake koji će harmonizaciju u okviru poglavlja 23 i 24 učiniti bržom i efikasnijom, a naš krajnji cilj bližim", smatra Joskimović.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva