:

:

TV Most

clock

Septembar 21, 2015   12:05

0

115

Važna podrška SAD evropskom putu Srbije

"Naš premijer otišao je sa uspesima u pogledu poslednjeg paketa Briselskih sporazuma, poboljšanim odnosima sa BiH nakon Srebrenice, sa Albanijom nakon posete Edija Rame i uzvratne posete, angažovanjem u okviru Berlinskog procesa...", ističe ona.

Srbija se, konstatuje Dragojlović, potpuno okrenula jačanju regionalne stabilnosti i to je pohvaljeno, a ohrabreni smo i da nastavimo proceš normalizacije odnosa sa Prištinom.

"Politički značajno, a novo pitanje je izbeglička kriza i držanje Srbije, koje je pohvaljeno uz obećanja da će SAD pružiti podršku i uz naglasak da je taj problem ipak u dvorištu EU", dodaje ona u izjavi Tanjugu.

Dragojlović, međutim, primećuje da, koliko god je tačno da je za naš evropski put presudno ispunjavanje političkih i tehničkih uslova koje pred nas stavljaju EU i njene države članice, toliko je važna i podrška ili bar neprotivljenje SAD.

Sagovornica Tanjuga primećuje da se u slučaju takve podrške obično radi i o izvesnim očekivanjima, u ovom slučaju SAD i EU, te konstatuje da su konkretni zahtevi SAD, posebno politički, jednim delom kompatibilni, ali napominje da ponekad postoje i neki specifični zahtevi...

Pri tome ukazuje da, šta god da je dogovoreno u junskoj i ovoj poseti SAD, to sada treba ispuniti, konstatuje da je dosta toga ranije dogovoreno a još nije rešeno i podseća da je i premijer rekao da "još dosta treba da radimo da bismo ispunili očekivanja SAD".

"Istovremeno, Srbija, kao i SAD idu ka izborima i mnoga pitanja koja su u Vašingtonu bila na dnevnom redu vrlo brzo će se ispolitizovati: od članstva u NATO, preko Kosova, izbeglica, odnosa sa Rusijom i energetske bezbednosti pa sve do korupcije, slobode medija i vladavine prava - kao unutrašnjih pitanja, a koja služe kao dokaz ubedljivosti reformskog i proevropskog kursa vlade", upozorava ona.

Dragojlović takođe primećuje da nema informacija o tome da li je zatražena podrška SAD u formiranju specijalnog suda na Kosovu i u formiranju Zajednice srpskih opština, u čemu je, smatra, američka podrška presudna.

Pominje i da nije bilo informacija o tome kakav je stav SAD po pitanju učlanjenja Kosova u Unesko, kao ni o tome da li je bilo govora o eventualnom članstvu Srbije u NATO.

Sagovornica Tanjuga se osvrnula i na sastanak premijera s kongresmenima kao i na pismo koje su, kako kaže, neki kongresmeni uputili potpredsedniku Bajdenu upozorivši na premijerovo okruženje.

Dragojlović objašnjava da je takva praksa u SAD normalna i da različite interesne grupe preko kongresmena i kokusa sasvim legalno i legitimno lobiraju za svoje interese.

"To je tako karakteristično za američki politički sistem da je bilo kakav senzacionalizam oko toga skandalozan", objašnjava ona.

Ocenjuje stoga da je Vučićeva poseta Vašingtonu dobro osmišljena i organizovana i smatra da to nije bila samo bilateralna poseta, s obzirom na to da je on bio u prilici da razgovara i sa predstavnicima MMF-a, Svetske banke i Organizacije američkih država.

"Unapređenje bilateralnih odnosa sa SAD je od izuzetnog značaja za malu zemlju kakva je naša. Premijer je bio u prilici da u najdirektnijem kontaktu sa najvišim zvaničnicima predstavi naše interese i nadam se da je u tome uspeo", zaključuje Dragojlović.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva