:

:

TV Most

Foto: Radio Kontakt plus

clock

Februar 18, 2015   12:05

0

173

Vašter:Sporazum o pravosuđu za bolji život građana

Vašter je pozdravila potpisivanje sporazuma o pravosuđu pod pokroviteljstvom Brisela i istakla da veruje da će njegova implementacija na praktičan način doprineti boljem kvalitetu života građana na severu Kosova.

Vašter je za program Radija Kontakt plus u Kosovskoj Mitrovici istakla da je Euleks u svakom trenutku spreman da pomogne implementaciju dogovora o pravosuđu.

Govoreći o kosovskim azilantima Vašter je kazala da misli da ne postoje pouzdani statistički podaci o tome koliko je građana napustilo Kosovo, ali da pokušaj emigracije bez dokumenata vodi njihovom povratku na Kosovo.

“Čuli ste da su članice EU proteklih nedelja rekle, praktično da ne postoji šansa da bilo koji zahtev za azil sa Kosova bude prihvaćen. Ja znam da je za mnoge ljude ovo emotivno i osetljivo pitanje, ali građani treba da znaju da pokušaj emigracije bez adekvatne dokumentacije vodi samo ka njihovom povratku nazad ili hapšenju koji sigurno neće rezultirati u dobijanju azila”, istakla je Vašter.

Zamenik šefa Euleksa je navela i da nacrt Zakona o Specijalnom sudu mora biti prvo završen, a nakon toga poslat Skupštini Kosova i da veruje da Kosovo razume i shvata značaj bržeg formiranja Specijalnog suda jer je, kako je objasnila, mnogo vremena izgubljeno zbog političkog zastoja i krize.

Vašter se osvrnula i na pitanje kombinata Trepča istakavši da u Euleksu razumeju da je ova tema veoma kompleksna, ali da je u ovom trenutku to pre svega ekonomsko, socijalno i političko pitanje pre nego pitanje vladavine prava.

Upitana da li će pitanje Trepče biti na dnevnom redu razgovora delegacija Beograda i Prištine u Briselu Vašter je podsetila da je Euleks asistirao u sprovođenju mnogih sporazuma proisteklih iz briselskog dijaloga, ali da oni ne određuju agendu i da to zavisi od beogradske i prištinske strane.

Osvrćući se i na tzv. “Park mira” na glavnom ibarskom mostu kojeg kosovski Albanci vide kao barikadu i prepreku slobodi kretanja Vašter je kazala da ono što stvarno treba rešavati su barikade u ljudskim glavama.

Radujem se vremenu kada će biti donet obostrani sporazum o tome kako rešiti ovo pitanje, zaključila je Vašter.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva