:

:

TV Most

clock

April 12, 2015   16:50

0

284

Vaskrs u Leposaviću

U hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Leposaviću služeno je Vaskršnje jutrenje, a u produžetku liturgija svetog Jovana Zlatoustog. Sveštenik Jovica Vlašković je obraćajući se vernom narodu posebno istakao da danas proslavljamo i vičemo proslavi se Jerusalima. Oni koji su primili Hrista dobili su blagodat. Kroz ovu jednu koru obitava živo biće.-rekao je Blašković.


Prazniku u slavu vaskrsenja Isusa Hrista raduju se svi koji su danas došli u hram u Leposaviću
Posle svečanog čina pričešća deca su recitovala pesme posvećene ovom velikom prazniku.
I ove godine organizovano je takmičenje u tucanju uskršnjih jaja. Vlasniku najjačeg jajeta uručen je pehar i novčana nagrada.


U organizaciji Crkvene opštine Leposavić žiri je odabrao najlepše oslikana jaje.
Nagrađena su tri prva mesta.


Tradicija takmičenja u hramu u Leposaviću postoji godinama, njena simbolika je u duhu vere vaskrslog Hrista.
Predsednik žirija Vidosava Arsenijević je naglasila: " na ovaj da koji narod naziva Velikdan- Veligdan organizuju se mnoga takmičenja. Takmičenje za najlepše i za najtvrđe jaje. Nepisano je pravilo da jaje pripadne onome ko ga razbije. Opšte je poznato lepota će spasiti ceo svet, misli se pre svega na nematerijalnu ljudskom umu nepojmljivo lepotu. Ove dve vrste takmičenja vode ka nebeskoj uzvišenoj pobedi i lepoti."- zaključila je Vidosava


Novčane nagrade za takmičare obezbedili su počasni građani Opštine Leposavić doktor Miljan Mihajlović i general vojske Srbije Milosav Simović.

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva