:

:

TV Most

clock

Avgust 02, 2015   12:05

0

175

Varufakis: Španija bi mogla da postane kao Grčka

On je u intervjuu španskom listu "Pais" rekao: "Španci bi trebalo da analiziraju svoju ekonomsku i socijalnu situaciju i da na osnovu toga procene šta je potrebno njihovoj zemlji, nezavisno od toga šta se događa u Grčkoj ili negde drugde", prenela je agencija AFP.

"Opasnost da Španija postane Grčka je uvek prisutna i ona će postati stvarnost ako se ponove iste greške koje su nametnute Grčkoj", istakao je bivši grčki zvaničnik.

Varufakis, ekonomista sa neuobičajenim idejama o evru i restrukturiranju grčkog duga, podneo je ostavku dan nakon što su Grci na referendumu 5. jula glasali protiv uslova paketa pomoći Grčkoj.

Grčka vlada je, međutim, na samitu evrozone 12. i 13. jula prihvatila još oštrije uslove dobijanja pomoći od onih koji su bili aktuelni u vreme referenduma.

Španski premijer Marijano Rahoj i njegova konzervativna stranka PP upozoravaju da bi Španija, kojoj kasnije ove godine predstoje opšti izbori, mogla ponovo da zapadne u krizu ukoliko novoosnovana levičarska stranka Podemos, bliska vladajućoj grčkoj Sirizi, posle eventualne pobede na izborima promeni ekonomski kurs.

Na pitanje o izjavama španske vlade, Varufakis je naveo da je Grčka "postala neka vrsta fudbalske lopte za desničarske političare, koji koriste Grčku da zaplaše svoje građane."

Španija je 2013. izašla iz petogodišnje recesije, a prognoze su da će ove godine ta zemlja zabeležiti ekonomski rast od 3,3 odsto. Stopa nezaposlenosti je, međutim, još visoka i iznosi 22 odsto, što je druga najveća stopa u evrozoni posle Grčke.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva