:

:

TV Most

clock

Jul 18, 2015   12:05

0

120

Varufakis: Ekonomske reforme će propasti

U intervjuu za britanski Bi-Bi-Si, Varufakis je istakao da je Grčkoj nametnut program koji će u istoriji biti zapisan kao najveća katastrofa makroekonomskog upravljanja, prenosi Tanjug.

Lideri evrozone i predstavnici Grčke su u ponedeljak, nakon maratonskih pregovora, postigli dogovor o trećem paketu međunarodne finansijske pomoći Atini.

Dogovor o finansijskoj pomoći Atini biće odobren pod strogim uslovima, koji uključuju mere štednje, fiskalne i druge reforme, a vrednost se procenjuje na 85 milijardi evra.

"Taj program će propasti, bez obzira na to ko se prihvati zadatka da ga primeni", kaže Varufakis, koji je na pitanje koliko će vremena biti potrebno da reforme propadnu, rekao da su već propale.

Varufakis je podneo ostavku na mesto ministra finansija ranije ovog meseca, a taj gest je u evropskoj javnosti ocenjen kao ustupak ministrima finansija evrozone, sa kojima je grčki ministar često bio u sukobu.

Bivši ministar finansija rekao je da grčki premijer Aleksis Cipras, koji je priznao da ne veruje u program reformi, nije imao izbora nego da potpiše sporazum.

"Dato nam je da biramo, ili da kapituliramo, ili da nas pogube. Cipras je odlučio da je kapitulacija ispravna strategija", istakao je Varufakis.

Cipras je sinoć sproveo rekonstrukciju vlade u kojoj više neće biti mesta za one koji su se protivili usvajanju paketa ključnih reformi u parlamentu.

Dosadašnjeg ministra energetike Panajotisa Lafazanisa, jednog od najžešćih kritičara predloženih mera u redovima vladajuće Sirize, zameniće Panos Skurletis koji je dosad bio ministar rada. Na njegovo mesto doći će dosadašnji ministar za administrativnu reformu Jorgos Katugalos.

Zamenik ministra finansija biće Trifon Aleksijadis umesto Nađe Valavani, koja je podnela ostavku prošle nedelje. Aktuelni ministar finansija Euklid Cakalotos ostaće na toj poziciji, preneo je Rojters.

Zamenik ministra odbrane biće Kristoforos Vernardakis, dok je Olga Gerovašli, poslanica Sirize, imenovana za portparola vlade.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva